Nova strategija EBRD-a za BiH -naglasak na privatnom sektoru

Upravni odbor Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ usvojio je novu strategiju za BiH kojom su utvrđeni prioriteti ove banke u BiH za naredne tri godine.

Nova strategija ističe ulogu privatnog sektora u poboljšanju standarda života ljudi i naglašava posvećenost EBRD-a da podržava razvoj i rast u korist ukupne populacije u zemlji, saopšteno je danas iz EBRD-a.

U novoj strategiji EBRD je definisao prioritete za pružanje podrške razvoju privatnog sektora, koji je od ključnog značaja za poboljšanje poslovnog okruženja.

EBRD će se fokusirati na internu ekonomsku integraciju BiH, njenu integraciju u region i nastaviće da koordiniše svoje aktivnosti sa Evropskom unijom i partnerskim međunarodnim finansijskim institucijama.

U narednom strateškom periodu ova banka će se fokusirati na to da odgovori na izazove kao što su restrukturiranje i širenje lokalnog privatnog sektora, stvaranje čvršćih veza sa širim regionalnim tržištima, promocija efikasnijeg i održivog korištenja resursa.

Do sada je EBRD uložio više od 1,6 milijardi evra u 110 projekata u BiH, sa fokusom na razvoj infrastrukture, podršku malim i srednjim preduzećima i jačanje finansijskog sektora.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close