Akreditovan jedini bh. laboratorij za ispitivanje namještaja u Zenici

U prisustvu velikog broja zvanica danas je u Poslovnoj zoni Zenica održana svečanost na kojoj je Laboratorij za ispitivanje namještaja i drveta LIND, koji  posluje u okviru  Agencije za ekonomski razvoj ZEDA,  uručen Certifikat o akreditaciji.

Certifikat je  direktoru ZEDE uručio  predstavnik Instituta za akreditiranje BiH  BATA. Ovim  se potvrđuje  da  LIND  ispunjava  zahtjeve  standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2006 u pogledu osposobljenosti  za izvođenje mehaničkih  ispitivanja namještaja.
Međunarodno priznati Laboratorij LIND  nastao je kao rezultat projekta MENTOR, koji je finansiran  sredstvima Evropske unije.
Sufinansijeri projekta su Općina Zenica, Regionalna razvojna agencija REZ, Ministarstvo privrede Zeničko- dobojskog kantona i Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta.
Laboratorij LIND bavi se ispitivanjem namještaja u skladu sa bh standardima koji vrijede za namještaj, a koje je Institut za standardizaciju BiH (BAS) preuzeo od evropskih standarda.
U zeničkom LIND-u moguće je ispitivanje stolica, stolova, komoda, šarki i izvlačnih mehanizama i jedini je akreditovani laboratorij ovog tipa u Bosni i Hercegovini.
Načelnik općine Zenica Husejin Smajlović  u obraćanju je govorio o značaju  ovog međunarodno priznatog laboratorija i proširenju usluga LIND-a kroz uspostavu Centra za izvrsnost u drvopreradi. Detaljnije o tome govorio je direktor Agencije ZEDA Muhsim ibrahimagić.
Svečanom činu predaje Certifikata BATA, prisustvovali su šef operacija pri Delegaciji EU U BiH, dr. Hogel Schroeder, predstavnici  Ministarstva  trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, Miniistarstva  za ekonomske odnose i regionalnu saradnju  Republike Srpske i premijer  Vlade ZDK .

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close