Nova strategija donosi 1,4 milijarde KM za BiH!

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke na sjednici zakazanoj za 15. decembar u Vašingtonu trebao bi donijeti novu strategiju za Bosnu i Hercegovinu, kojom se bh. vlastima u narednih pet godina daju na raspolaganje sredstva od 750 miliona dolara ili 1,4 milijarde KM, piše “Dnevni avaz”.

Zajedno s neiskorištenih 300 miliona KM, koje čekaju početak implementacije ranije dogovorenih projekata, to je  ukupno više od od 1,7 milijardi KM koje su na  raspolaganju za BiH.

Kako  je potvrđeno “Avazu”,ovaj odbor praktično treba odobriti već sačinjenu strategiju usklađenu s planovima bh. vlasti na državnom te entitetskim nivoima o provođenju zacrtanih reformi. Nova strategija Svjetske banke za BiH sastoji se od tri segmenta, a prvi se fokusira na povećanje efikasnosti javnog sektora. U okviru ovog segmenta bh. vlasti mogu očekivati pomoć ove međunarodne institucije u finansijskom upravljanju, zatim u reformi javnih preduzeća i unapređivanju pružanja javnih usluga.

Drugi segment strategije odnosi se na iskorištavanje potencijala privatnog sektora. Intencija Svjetske banke je da u saradnji s vlastima omogući da privatni sektor u našoj državi postane  svojevrsni motor razvoja i otvaranja radnih mjesta.

Treba podsjetiti da je šefica Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Tatjana Pro-skurjakova u nedavnom intervjuu za “Avaz” kazala da je potrebno raditi na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i uvjeta za privatna preduzeća da iskoriste svoj potencijal.

– Vrlo je bitno da se omogući rast privatnog sektora, da se napravi fleksibilnije radno zakonodavstvo, kako bi se preduzeća mogla brže prilagođavati novim uvjetima – kazala je tom prilikom Proskurjakova.

Kada je riječ o trećem segmentu strategije Svjetske banke, on se odnosi na nastavak podrške sanaciji posljedica od prošlogodišnjih poplava. Povlačenje ovih sredstava, kako je istaknuto, ovisit će o potražnji vlasti te sposobnosti njihovog iskorištavanja, a još više o dinamici implementacije reformi.

 

(FENA)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close