-TopSLIDENogometSport

Nova sezona Premijer lige naše zemlje počinje za vikend

Peljto od starta na centru

Mnogi klubovi kažu da je sve jasnije kada vide ko sudi: Određene sudije za prvo kolo Premijer lige

Nova sezona Premijer lige naše zemlje počinje za vikend.

Ipak, biće odigrane samo tri utakmice, jer su klubovi zbog nastupa u Evropi zatražili odgode i Savez im je izašao u susret, što je i realno bilo očekivati.

Program u subotu otvaraju FK Velež i FK Zvijezda 09, a meč počinje od 20:30 sati na stadionu Rođeni.

Određena su i službena lica.

Tako će pravdu u Mostaru dijeliti Irfan Peljto iz Sarajeva sa pomoćnicima Enesom Đozićem iz Sarajeva i Nebojšom Žugićem iz Banja Luke.

Četvrti sudija je Luka Bilbija iz Prijedora. Meč će biti u direktnom prenosu na Arena TV.

U nedjelju od 17 sati u Gabeli igraju GOŠK i Tuzla City, a susret bar prema dosadašnjoj najavi neće biti na TV-u.

Na centru će biti Dražen Marić iz Bijeljine. Pomoćnici su u Josip Čolić iz Kupresa i Marijan Ćosić iz Širokog Brijega. Četvrti sudija je Frano Jelić iz Širokog Brijega.

Od 20:30 sati na Koševu isti dan igraju FK Sarajevo i FK Sloga Doboj. Glavni sudija je Musa Mateo iz Čitluka, a pomoćnici su mu Aleksandar Smiljanić iz Laktaša i Tarik Mulasmajić iz Tešnja.

Četvrti sudija je Ermin Sivac iz Zenice.

Susreti NK Široki Brijeg – FK Borac, FK Željezničar – FK Igman, te HŠK Zrinjski – HŠK Posušje su odgođeni.

Nadamo se da ćemo o sudijama što manje pisati da će svoj posao obaviti maksimalno korektno i profesionalno.

Svakako da će biti pod lupom od prvog kola i da se konačno nadamo da odgovorni iz Saveza neće dozvoliti cirkus, kakav se često ranije dešavao u pojedinim utakmicama, zbog čega je naša liga bila i meta ismijavanja u regionu i šire.

Greške sudaca su svakako moguće, ali one koje se dešavaju sa očitom namjerom svakako treba žestoko kažnjavati, a na ispitu će biti i organi Saveza.

Ono što svakako zabrinjava jeste indolentan odnos Saveza prema klubovima.

Naime, klubovima još uvijek nisu isplaćene nagrade za proteklu sezonu.

Najviše novca trebao je dobiti aktuelni šampion HŠK Zrinjski. Nagrada za šampionsku titulu je iznosila gotovo 300.000 KM, a više od 200.000 KM su trebali zaraditi još FK Borac i FK Željezničar.

I ostalim timovima bi novac od nagrada sigurno dobro došao bez obzira na cifru. Međutim, Fudbalski savez Bosne i Hercegovine iz nekog razloga nije stigao da isplati klubove i pravo je pitanje kada će im novac biti uplaćen.

Nagradni fond za novu sezonu još uvijek nije preciziran i poznat. Savez je nedavno potpisao novi ugovor sa srbijanskim mts-om i ova kompanija je vlasnik TV prava u narednih pet godina.

Koliko je novca dobio Fudbalski savez Bosne i Hercegovine za novi ugovor također nije poznato. Nigdje drugo u svijetu iznos prodatih TV prava nije poslovna tajna, ali iz FSBiH su baš takvim riječima predstavili nastavak saradnje s kompanijom iz Srbije.

Da li se radi o ogromnom novčanom iznosu, pa se zbog toga kriju podaci ili pak o iznosu za koji se može reći da je “ispod realne cijene”, javnost u Bosni i Hercegovini vjerovatno nikad neće saznati.

Ima u svemu dosta krivice i među klubovima. Sami su dopustili da Savez u njihovo ime pregovara o prodaji TV prava i ponovo su se vjerovatno zadovoljili samo mrvicama, iako im ni ove za prethodnu sezonu nisu donijete na stol.

sportsport

Može biti slika sljedećeg: nogomet i tekst "1.KOLO PREMIJER LIGA 1922 VELEŽ 29.07.2023. ZVIJEZDA 09 20:30 GOŠK TUZLA CITY 30.07.2023. 17:00 SARAJEVO SLOGA 30.07.2023. 20:30 cлora Ao6oл ZRINJSKI ODLOŽENO POSUŠJE ŠIROKI BRIJEG BORAC ODLOŽENO ŽELJEZNIČAR IGMAN ODLOŽENO www.nfsbih.ba f @nfsbih @nfsbih_official"

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close