Nova nagrada za bh. gitaristu: Sanel Redžić osvojio prvo mjesto u Kini

Na međunarodnom takmičenju za klasičnu gitaru koje je održano prošle sedmice u kineskom gradu Changsha, bh. gitarista Sanel Redžić osvojio je prvo mjesto.

Takmičenje je okupilo mlade gitariste iz cijelog svijeta, pretežno iz Azije, a Redžić je nagradu osvojio u otvorenoj kategoriji, koja nema dobno ograničenje za takmičare. Ovo je za Redžića 26. međunarodna nagrada, i deseta u nizu za prvo mjesto.

Pored novčane nagrade, naš ponajbolji klasični gitarista dobio je i koncertnu turneju u nekoliko kineskih gradova, te ponude za još nekoliko turneja sve do 2016. Prva od pomenutih turneja trebala bi se održati u Japanu, a održava se zahvaljujući nagradi koju je Redžić osvojio u Tokiju, u decembru prošle godine, na jednom od tri najveća svjetska takmičenja u klasičnoj gitari. Njegova turneja po Aziji trebala bi početi 20. novembra i trajaće dva mjeseca.

– U posljednje vrijeme sam veoma uspješan i tražen na međunarodnoj sceni, pogotovo nakon osvajanja nagrade u Tokiju, kaže Redžić.

– Ove godine sam već imao koncerte, od kojih bih izdvojio onaj u najpoznatijoj svjetskoj dvorani za klasičnu muziku – Konzertgebouw u Amsterdamu, te koncert u dvorani Nacionalne filharmonije Ukrajine u Kijevu. Također sam prije nekoliko sedmica imao uspješnu turneju u Meksiku, a snimio sam i objavio CD za njemačkog izdavača KSG Exaudio, govori produktivni bh. gitarista.

Naredni koncert očekuje ga u Tuzli, 14. augusta, u okviru festivala Kaleidoskop, a nastavak će također uslijediti u Evropi. Redžić je skoro završio i postdiplomski studij sa odličnim ocjenama. Upravo na osnovu tih uspjeha i visokoj koncertnoj angažiranosti, ponuđeno mu je i da bude predavač na muzičkim akademijama u Meksiku i Tajvanu.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close