Za popis stanovništva Vijeće ministara predvidjelo 46, a EU 15 miliona KM

Po finansijskom planu za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, koji će se održati od 1. do 15. oktobra, a koje je Vijeće ministara BiH usvojilo na prijedlog Agencije za statistiku BiH, izdvojit će se 46 489 665 maraka.

Također, Europska unija dodijelila je u obliku granta Agenciji za statitisku oko 15 miliona maraka, kao dodatnu potporu Popisu stanovništva u BiH, čime bi direktno podržala popisni rad na terenu i pokrila oko 35 posto ukupnih procijenjenih troškova Popisa stanovništva, rečeno je na današnjemu susretu novinara i predstavnika Agencije za statistiku BiH u Mostaru.

Direktorica Federalnog zavoda za statistiku Hidajeta Bajramović nije zadovoljna činjenicom da neke općine u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) i u Republici Srpskoj nisu formirala općinska povjerenstva u skladu sa Zakonom koji se odnosi na nacionalni sastav popisnih povjerenstava lokalne samouprave.

“Te općine formirale su povjerenstva, ali ne u skladu sa Zakonom u kojemu je rečeno da članovi popisnih povjerenstava moraju biti iz svih konstitutivnih naroda i jednog ostalog”, kazala je Bajramovićeva.

“U vezi s tim, Središnji popisni biro je bio produžio rok za formiranje tih povjerenstava do 19. agusta, ali kako ni do tada to nije učinjeno, Biro je o tome obavijestio Vijeće ministara, koje bi se mogao o istom očitovati već nakon današnje sjednice”, objasnila je direktorica Federalnoga zavoda.

Ona je potvrdila kako su u Zakonu o popisu stanovništva  predviđene prekršajne sankcije za građane koji netočno odgovore na pitanja tijekom listopadskih popisa i da se te sankcije kreću od 100 do 10 000 maraka.

Šefica sektora za odnose s javnošću u Agenciji za statistiku BiH Ivona Bulić kazala je kako mediji predstavljaju bitnu kariku u informiranja stanovništva o pripremama, tijeku i završetku listopadskoga popisa stanovništva, u prezentaciji upitnika Popisa o vjeri, naciji, uposlenosti i dr, te svemu onome što može doprinijeti da BiH uđe u skupinu zemalja gdje je održan popis stanovništva.

Po njezinim riječima, planom je predviđeno 18 500 popisivača na terenu, 2 500 instruktora popisivača, a u ovom trenutku prijavilo se ukupno 28 hiljada osoba.

“Prednosti imaju studenti i nezaposlene osobe, a prijaviti se mogu do 31. srpnja, a konačan izbor biti krajem kolovoza i u rujnu, kada slijedi obuka”, kazala je Bulićeva.

(Fena/av)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close