RukometSport

Norvežani se ne mogu načuditi iz kakve države su Zmajevi došli

Reprezentacija Bosne i Hercegovine kao debitant na Evropskom prvenstvu privlači dosta pažnje u Trondheimu, a norveški mediji ne mogu da se načude načinu kako to sve funkcioniše u našoj zemlji.

O tome svjedoči i tekst objavljen na portalu Dagbladet.no u kojem se govori o uticaju politike na rukomet i sport u Bosni i Hercegovinu, te načinu na koji to razara sport, ali kojem za sada uspješno odoljevaju rukometaši.

Evo šta kažu norveške kolege:

– Bosna i Hercegovina je uspjela da se po prvi put plasira na Evropsko prvenstvo u svojoj historiji, a to je gotovo podvig. Ne zato što je tim loš, već zbog kompletnog haosa koji vlada u njihovoj rukometnoj federaciji.

To je birokratski i politički haos u rukometnoj federaciji, zbog kojeg igrači i treneri ispaštaju. Pomoćni trener, Daac, Lasse Boesen, rekao je da on nije plaćan za posao. Isto je i sa glavnim trenerom, Bilalom Šumanom.

“To je čisti volonterski rad sa moje strane. Nemam platu, nemam ugovor, a ni neki putni troškovi mi nisu nadoknađeni”, rekao je Boesen za Dansk radio.

Daglbladet je sreo jednu od bh. zvijezda, Marka Panića, nakon poraza od Norveške u Trondheim Spectrumu. Boesen je nevoljno sjeo na intervju za Dansk Radio jer smatra da mi nećemo moći da razumijemo situaciju i šta se stvarno dešava.

Ista stvar je i sa Panićem.

“Veoma je teško to da vam objasnim. Iskreno i ne želim toliko. Jedina stvar koju hoću da kažem je da igrači nisu zainteresovani za ono što se događa oko Saveza. Fokusirani smo na igranje dobrog rukometa”, rekao je Panić za Dagbladet.

Grupa igrača je jedini razlog zašto je Boesen još na poslu. On je platio danak njegovom profesionalizmu u ovoj teškoj situaciji.

“Oni su rekli da se moramo fokusirati na Evropsko prvenstvo i utakmice protiv Norveške, Portugala i Francuske”, prenio je Panić poruku trenera.

Da li se ova situacija odražava na vašu igru?

“Mislim da ne. Koristimo našu agresivnost da sve izvedemo”, rekao je strijelac četiri gola protiv Norveške.

– Nacionalizam uništava sport-

Šta je zapravo problem sa povezanošću?

Bosna je komplikovana zemlja sa tri različita predsjednika koji predstavljaju tri etničke grupe, muslimane, katolike i pravoslavce. Svaki predsjednik drži svoju poziciju osam mjeseci prije nego se pomakne. Ista stvar je i sa Savezom.

Prema igračima, političari su se aktivno trudili da nacionalni tim ne uspije. Korupcija u sport i zemlji, a nekima se ne isplati da nacionalni tim ne radi dobro.

“Sramota me je kako nacionalizam uništava sport. Političari žele da nas unište zato jer smo multikulturalna grupa koja čudesno radi zajedno”, kaže najveća zvijezda reprezentacije, Benjamin Burić.

“Oni bi radije da mi ne uspijemo, tako da bi njihova politika razdvajanja ljudi uspjela. Ali, mi smo dokazali da možemo sarađivati zajedno, svejedno dali smo muslimani, katolici ili pravoslavci,” dodaje on.

(Sport1.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close