Norveška prva na svijetu utvrdila propuste u razvojnoj pomoći

Norveška je prva zemlja u svijetu koja je uradila i prošle nedjelje objavila rezultate revizije dugovanja zemalja u razvoju prema toj skandinavskoj državi. Analiza je pokazala da je Norveška u nekoliko slučajeva odobravala zajmove sa vrlo visokim kamatama koji se smatraju glavnim uzročnikom siromaštva u inače siromašnim državama. Norveška je već otpisala gotovo milijardu evra duga tim zemljama i pozvala članice EU da urade isto. EurActiv.com navodi da mnoge evropske zemlje imaju tajne i da su se evropski zajmovi koristili za finansiranje izvoza oružja proizvedenog u Evropi, a koje diktature u zemljama u razvoju često koriste protiv vlastitog naroda.

Revizija koju je sprovela konsultantska kuća Deloitte na zahtev Ministarstva spoljnih poslova Norveške pokazala je da je Oslo prekršilo principe UN odgovornog pozajmjivanja  u četiri slučaja od 34 ugovora o pozajmici koje ima sa Egiptom, Indonezijom, Burmom, Pakistanom, Somalijom, Sudanom i Zimbabveom.

Revizija je takođe naterala Oslo da najavi reviziju neprihvatljivih dužničkih opterećenja za koja se kaže da su glavni razlog siromaštva zemalja u razvoju.

Izvor: EurActiv.rs

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close