Attention Deficit and Hyperactivity Disorder – ADHD

– „Države koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije premrežene su modelima koji promoviraju kriminalni način vladanja,…, sve imaju društveni sustav temeljen na rodbisnkim i klanovskim vezama koje onemogućavaju uspostavu vladavine prava.”
– „… povijest autoritarnih režima na Balkanu je doveo do uspostave čvrstih neformalnih mreža od kojih su mnoge izrasle i kriminalne organizacije, glumeći stvaranje civilnog društva“.
– “Tako su kriminalne grupe stekle zaštitu za najrazličitije kriminalne aktivnosti uspostavljajući veze sa obavještajnim službama i agencijama za nacionalnu
sigurnost, formirajući autonomne centre moći koji su zaštićeni od kaznenog progona i u mogućnosti su kontrolirati političare i medije“.

Ovakve ocjene analitičkih eksperata ne uzbuđuju ovdašnju javnost, a još manje se tiču aktuelnih političkih aktera.
Ovdašnje prilike su dilema, poput one da li je starije koka ili jaje. Za ovdašnje prilike – dilema glasi: da li su građani odgovorni što imamo ovakve političare ili su političari odgovorni što imamo ovakve građane?

Već nekoliko dana bjelosvjetski mediji aktueliziraju “da su američke federalne policijske vlasti prošle sedmice pritvorile Tillmana, šefa Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci (ICITAP) u Bosni i Hercegovini. Tillman je, kako se navodi, uhapšen pod sumnjom za korupciju tokom svoga višegodišnjeg službovanja u Bosni i Hercegovini i to od strane lokalnih političara i policijsko-bezbjednosnih zvaničnika. Tillman boravi u Bosni i Hercegovini desetak godina i u policijsko-obavještajnim, pa i pravosudnim krugovima smatran je za neformalno najmoćnijeg i najuticajnijeg američkog diplomatu iz sjenke.”

Javnost u BiH, politička pozicija i opizicija, mediji – svi se prave “gluha krmad”.
U manjem obimu, vjerovatno i manjeg značaja je JAVNI rat aktera “Tešanjskog SDA lobia”, koji je godinama vladao Zeničko-dobojskim kantonom, i imao raspektabilnog uticaja na više novoe vlasti u entitetu i državi.

Da li “neznanje” amnestira od odgovornosti?

Poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje/ poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (engl. Attention Deficit and Hyperactivity Disorder – ADHD) je stanje za koje je karakterističan vrlo visok stupanj motoričke aktivnosti kao manifestacija vrlo visoke aktivnosti uma. Iako se ADHD uglavnom smatra poremećajem, on to nije. Ljudi s ADHD-om najčešće su vrlo inteligentni i izrazito maštoviti. Neuklapanje u običajena pravila i odredbe društva oko njih ih čini na neki način nepogodnima, te se medicina bavi time u cilju “izlječenja” hiperaktivnosti.

Osobe sa ADHD-om osim manjka pažnje također imaju i tzv. hiperfokus. Slikovito objašnjeno, većina ‘normalnih’ osoba 5 različitih tema može slušati sa podjednakom dozom koncentracije i pokazivati podjednaku (ne)zainteresiranost za njih. Osoba sa ADHD-om pak 3/5 tema jedva može pratiti i pokazuju nezainteresiranost za njih, dok su im one druge dvije izrazito zanimljive i mogu o njima dugo raspravljati i ostati koncentrirane čak i nakon što ‘normalnoj’ grupi već odavno dosade i požele se maknuti sa njih.
Drugim riječima osobe sa ADHD-om istovremeno funkcioniraju ispod i iznad prosječno ovisno o tome da li im je tema o kojoj se raspravlja zanimljiva ili ne.

Maska je nešto što svaka osoba koja ima ADHD mora nositi ako želi izbjeći društvenu osudu. Naime, osoba pokušava svoju osobnost prilagoditi većini, odnosno biti što manje upadljiva. Drugim riječima glumi zainteresiranost i ponaša se kao većina iako ona takva nije.
Osobe sa ADHD-om ne mogu promjeniti svoju osobnost, ali mogu svoje ponašanje prilagoditi očekivanju okoline/kolektiva.

Pojam »mobilizacija i razvoj zajednica« tumači se različito, u različita vremena i na različitim mjestima, kako bi se njime prenijele tri ključne, međusobno povezane ideje:
1. da je društvena promjena ili transformacija istodobno neizbježna i poželjna;
2. da takva promjena uključuje lokalne grassroots akcije i strategije odnosno djelovanje »odozdo prema gore«, na koje mogu utjecati i utječu vanjski agensi;
3. da su ljudska bića, koja djeluju zajedno, u javnim sferama, agensi promjene.

Marjorie Mayo i Gary Craig u uvodnom dijelu knjige Community Empowerment govore o “strategijama koje promoviraju održiv razvoj usmjeren na ljude te jednake mogućnosti i socijalnu pravdu” (Mayo i Craig, 1995.).
Australski je naučnik Jim Ife razvoj zajednica definirao kao “proces uspostavljanja ili ponovnog uspostavljanja struktura ljudske zajednice unutar kojih postaju mogući novi načini organiziranja društvenog života i zadovoljavanja ljudskih potreba” (Ife, 2002.).
Ova dva citata oslikavaju jednu od najznačajnijih tenzija koja se javlja u literaturi, između shvaćanja razvoja zajednice kao »ishoda« odnosno »cilja« (kao što sugerira prvi citat) ili kao »procesa« odnosno »sredstva« (kao u drugom citatu).
Ova dva pristupa zapravo nisu uzajamno isključiva jer su i proces i sadržaj važni. Spajanjem i prilagođavanjem tih dviju definicija dolazimo do sljedeće radne definicije mobilizacije i razvoja zajednice, koju se smatraju društveno prihvatljivim:
Mobilizacija i razvoj zajednica sastoji se od procesa, strategija i praksi koje promoviraju održiv razvoj usmjeren na ljude, te jednake mogućnosti i društvenu pravdu koje uspostavljaju ili obnavljaju strukture ljudske zajednice unutar kojih su mogući novi načini organiziranja društvenog života.

26 načela razvoja zajednice (Ife, 2002; poglavlje 10)
1. Cjelovitost
2. Održivost
3. Raznolikost
4. Organski razvoj
5. Uravnoteženi razvoj
6. Bavljenje pitanjima strukturalno nepovoljnog položaja
7. Bavljenje diskursima o nepovoljnom položaju
8. Osnaživanje
9. Definiranje potreba
10. Ljudska prava
11. Uvažavanje lokalnog znanja
12. Uvažavanje lokalne kulture
13. Uvažavanje lokalnih resursa/izvora
14. Uvažavanje lokalnih vještina
15. Uvažavanje lokalnih procesa
16. Proces, ishod i vizija
17. Integritet procesa
18. Podizanje svijesti
19. Sudjelovanje
20. Suradnja i konsensus/dogovor
21. Brzina razvoja
22. Mir i nenasilje
23. Uključivost
24. Izgradnja zajednice
25. Povezivanje globalnog i lokalnog
26. Antikolonijalna praks

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close