Nogometni suci – stalna meta kritike

Nogometni suci se stalno moraju usavršavati i školovati. Trenutno se najviše pozornosti obraća korištenju pirotehničkih sredstava na stadionima, igranju rukom i korištenju lakta kao ubojitog oružja.

Pokazati crveni ili žuti karton? Je li igrač bio u zaleđu? Suci moraju u djeliću sekunde donijeti odluku koja može odlučiti utakmicu, oni moraju u trenutku jednu složenu situaciju takoreći “rastaviti na dijelove” i analizirati je. Je li prije bio prekršaj ili zaleđe? Je li ruka krenula ka lopti ili je bila “napucana”? Je li napadač doista oboren u kaznenom prostoru ili je samo sjajno odglumio scenu? Ono što gledatelji vide sasvim jasno na televizijskom ekranu, često i na usporenom snimku te iz različitih rakursa, sudac na terenu je samo jednom vidio, iz samo jedne perspektive.

“90 posto ispravnih odluka”

Glavnom sucu doduše pomažu dva asistenta, ali preporuka je da se komunikacija radio vezom među njima smanji na nužan minimum. “Za razliku od igrača, suci nemaju mogućnost ispraviti počinjeni grešku”, kaže Hellmut Krug. Ovaj nekadašnji njemački sudac s liste FIFA-e je danas savjetnik Njemačke nogometne lige (DFL), zadužen za školovanje kako sudaca tako i njihovih kontrolora. Četiri puta godišnje njemački vrhunski suci moraju položiti ispit svoje pripremljenosti, kako bi se broj grešaka smanjio na najmanju moguću mjeru.

“Po utakmici sudac donosi prosječno oko 220 odluka”, objašnjava Krug. “I 90 posto tih odluka je ispravno.” Ponekad su situacije jasne i sudac može relativno lako donijeti odluku. Ponekad su, međutim, situacije nejasne – tada je bolje odlučiti se za blažu kaznu, smatra Krug. On naglašava da su kod sudaca najvažniji ljudski karakter i snaga ličnosti – nije naime lako kod neke odluke biti izzviždan od 60.000 navijača domaće momčadi.

Udarci laktom se premalo kažnjavaju

Ali ne samo nogometni navijači – i sami stručnjaci ponekad vrlo različito komentiraju i procjenjuju pojedine situacije i sudačke odluke. Zbog toga je uvriježena praksa da suci, jednako kao i igrači, nakon utakmice u miru pogledaju sporne momente utakmice. Najviše se pozornosti pritom obraća na igranje rukom i prekršaje. Tako primjerice kada neki igrač povećava površinu svog tijela podizanjem ruke ili njezinim stavljanjem na stranu, onda se to mora suditi kao namjerno igranje rukom.

U posljednje vrijeme sucima najviše upada u oči sve češće odgurivanje i korištenje lakta u dvobojima “igrač na igrača”. Često se događa da igrači u skoku isture lakat ili da udare laktom igrača u pretrčavanju. “Tko zamahne i protivnika udari u lice, mora van”, jasan je Herbert Fandel, stručnjak Njemačkog nogometnog saveza (DFB) za sudačka pitanja.

Problemi s podmlatkom

Za Fandela i Kruga je trenutno najveći problem sve manji broj mladih ljudi koji žele biti suci. “To sigurno ima veze i s time da je sve manje mladih koji se žele izlagati svim tim naporima i stresovima”, pretpostavlja Krug. “Naravno da tu određenu ulogu igraju i slučajevi napada na suce. Zbog toga mi intenzivno podržavamo mlade suce, pomažemo im koliko možemo. Tamo gdje za takvo nešto postoje kapaciteti, tamo imamo dobra iskustva.”

Sve u svemu, Krug je zadovoljan suđenjem u prvom dijelu ovogodišnjeg natjecanja u Bundesligi. “Mi smo pozitivniji u procjeni suđenja nego što je to ovdašnja sportska javnost. I to nije samo subjektivno – tu našu procjenu potvrđuju i međunarodni stručnjaci. Mi trenutno imamo šest sudaca na elitnoj međunarodnoj listi europskih djelitelja pravde.” To je više no bilo koja druga zemlja. “Naš je cilj suce što bolje pripremiti za sezonu te da oni što spremniji idu na teren, kako bi u svakom trenutku znali kada i kako presuditi, u kojem pravcu usmjeriti utakmicu”, objašnjava njemački sudački stručnjak Hellmut Krug.

Autori: Olivia Firtz / Zoran Arbutina

Odgovorni urednik: Svetozar Savić

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close