Noć muzeja u Hrvatskoj u znaku podrške Zemaljskom muzeju BiH

Noć muzeja ove godine održava se u više od 100 hrvatskih gradova i mjesta u više od 180 muzeja, a  simbolično je započela otvaranjem izložbe “Nakit iz fundusa Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu – Izložba s povodom” u zagrebačkom muzeju Mimara, kao znak podrške Hrvatske muzejske zajednice Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu, koji je zbog neriješene zakonske regulative zatvoren za javnost već više od godinu dana.

Noć muzeja počela je svečanim otvorenjem u muzeju Mimara u 18 sati, na kojem je sudjelovao direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a završava u jedan sat poslije ponoći.

Busuladžić se ovom priliko zahvalio svim kolegama i institucijama iz Hrvatske koji su pružili podršku Zemaljskom muzeju, koji ima više od tri miliona eksponata i na kojega je tokom rata, kako je istakao, palo više od 400 granata.

U sklopu svečanog otvorenja, u muzeju su nastupili Kemal Monteno, Đelo Jusić i Paola Jusić.

U prošlogodišnjoj Noći muzeja zabilježeno je rekordnih 325.000 posjetitelja, a zagrebačke muzeje posjetilo je više od 180.000 posjetitelja. Organizatori ove godine, unatoč prohladnom vremenu, očekuju još veći broj posjetitelja nego prijašnjih godina.

Deveta po redu Noć muzeja, u kojoj je ulaz za sve posjetitelje u navedenom vremenu besplatan, ima za cilj promovirati hrvatske muzeje. Grad Zagreb je u povodu Noći muzeja od 17 sati do  2 sata iza ponoći za Zagrepčane i ostale posjetitelje osigurao besplatni javni prijevoz na svim tramvajskim i autobusnim linijama po gradu, kao i Uspinjačom do Gornjeg grada.

U znak podrške Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, koji je od 2012. godine zatvoren za javnost, u muzeju Mimara je organizirana prodaja replika muzejskog nakita u korist Zemaljskog muzeja BiH.

klix.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close