Nobelova nagrada za književnost dodijeljena kanadskoj književnici Alice Munro

Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je kanadskoj književnici Alice Munro, objavio je danas Nobelov odbor za dodjelu nagrada.

Nobelova nagrada za književnost ove se godine dodjeljuje kanadskoj književnici Alice Munro, “vladarici suvremene kratke priče”, objavio je glasnogovornik Švedske akademije.

Nobelovu nagradu za književnost dodjeljuje Švedska akademija koja se sastoji od 18 članova koji tu čast zadržavaju doživotno. Među sadašnjim članovima, poznatim pod nadimkom De Aderton (Osamnaestorica), nalaze se istaknuti švedski književnici, lingvisti, profesori književnosti, povjesničari i ugledni pravnici.

Dobitniku Nobelove nagrade za književnost pripada novčana nagrada, diploma i medalja. Medalju koju dobiva dobitnik nagrade za književnost dizajnirao je švedski kipar Erik Lindberg, a predstavlja mladića koji sjedi pod stablom lovora te sluša i zapisuje pjesmu Muze.

Na medalji su ugravirane riječi iz Vergilijeve Eneide: Inventas vitam juvat excoluisse per artes (odnosno, “oni koji su svojim znanjem učinili život na zemlji boljim”).

(Index.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close