NK Čelik preživljava najteži period od svog osnivanja!

Klub se guši u dugovima

HAOS NA BILINOM POLJU: NK Čelik preživljava najteži period od svog osnivanja!

Nogometni klub Čelik nalazi se na šestoj poziciji sa 22 boda na tabeli Premijer lige BiH, međutim, upravo je to jedina svijetla tačka u zeničkoj svetinji. Da situacija u klubu izmiče kontroli pokazatelj su brojne činjenice, a donedavno “igranje” delegata sa Skupštinom i (ne)ispunjenjem kvoruma rezultiralo je formiranjem Komiteta za hitnost.

Podsjetimo, nakon brojnih uzaludnih pokušaja da se ispuni kvorum za konačno održavanje Skupštine NK Čelik, 23. oktobra uz prisustvo 22 delegata koliko je bilo dovoljno da se održi Skupština izglasano je formiranje Komiteta za hitnost koji djeluje u sastavu Nihada Pašalića, Mirsada Čizme, Adnana Nuhagića, Zijada Softića i Mirsada Ibrakovića.

Tako je Komitetu stavljeno za obavezu da u što kraćem roku pronađu finansijska sredstva koja će zenički klub “održati u životu”, ali i da se čim prije krene razmišljati o reprogramu duga koji iznosi oko tri miliona maraka bez uračunatih kamata.

Haos na Bilinom polju

Da situacija u klubu nastavlja silaznu putanju pokazatelj je posljednja utakmica na Bilinom polju, koja je protekla bez oficijelnog spikera. Naime, nije samo nogometni susret protekao bez oficijelnog spikera nego su i konferencije za medije vođene bez osobe zadužene za medije, tako su govornici na konferenciji improvizovali sa novinarima kako bi se konferencija uoči i nakon susreta sa Veležom ipak održala. Sve navedeno razlog je dugovanja kluba osobi koja je ovaj posao obavljala godinama ranije, a iako je klub prema Propozicijama takmičenja NS/FS BiH dužan osigurati razglas, odnosno službeno predstavljanje aktera, gledatelji na tribinama Bilinog polja, novinari, sudije i treneri nisu mogli čuti ništa sa razglasa zeničkog stadiona u koji su uložene vrtoglave cifre, a zbog čega mi klub mogao biti sankcionisan.

Nije samo problem oficijelni spiker, nedavno je zakazao i novi LED displej na južnoj tribini stadiona čija je ukupna vrijednost iznosila 400.000 KM, pa su se nadležni morali “poslužiti” starim elektronskim semaforom. Haos koji vlada na Bilinom polju nastavlja se na istočnoj tribini, pa je tako posjetiocima utakmica omogućeno nesmetano kretanje u novinarskim ložama gdje predstavnici medijai zbog dobacivanja navijača igračima nisu u mogućnosti bezbjedno i profesionalno raditi svoj posao. Na ovaj problem sa kojim se predstavnici sedme sile susreću iz utakmice u utakmicu sugerisalo se više puta Adnanu Nuhagiću, vršiocu dužnosti direktora kluba, međutim isti se nije želio pozabaviti ovim pitanjem, ostavljajući utisak da je za njega ovo normalna pojava.

Da je situacija izmakla kontroli, pogotovo na istočnoj tribini gdje su smještene i novinarske lože, pokazatelj je fotografija Borisa Pavića, koji je utakmice kluba kao “šef stručnog štaba” vodio upravo sa tribine. Kao što je od ranije poznato, Pavić već duže vrijeme ne vodi Čelik sa klupe budući da mu još nikada nije obezbijeđena radna dozvola, pa se tako na njegovom mjestu vodi pomoćni trener Elvedin Beganović.

Zbog ove nesvakidašnje situacije, često novinari nisu u prilici na konferencijama uputiti konkretna pitanja jer pomoćnik Beganović nije u direktnoj vezi sa planiranim pitanjima, stoga su novinari ostajali uskraćeni za izjave i odgovore na brojna pitanja. Međutim, ne prestaje haos na Bilinom polju ovdje, odnedavno je klub i bez fiksnog telefona koji je isključen, nogometaši se sve češće susreću sa problemom ishrane, a danas je na oficijelnoj stranici kluba, koju su se nadležni sjetili “oživjeti” tek nedavno, osvanuo tekst o smjeni Borisa Pavića na mjestu šefa stručnog štaba.

– Komitet za hitnost je na sastanku održanom 31.10.2015. donio odluku kojom Borisa Pavića razrješuje dužnosti šefa stručnog štaba. Tu funkciju će do daljnjeg obavljati dosadašnji prvi trener našeg tima Elvedin Beganović – stoji na stranici kluba.

Sa druge strane, situacija postaje ironična budući da Pavić nije obaviješten od kluba o njegovoj smjeni, što već kod prvog koraka i odluke novoimenovanog Komiteta za hitnost govori o njegovoj profesionalnosti.

Nije samo “otjeran” Pavić nego i Stipe Barać, a na ovu odluku Komitet za hitnost odlučio se zbog loše finansijske situacije i nemogućnosti plaćanja.

Klub u teškim mukama

Tako je danas trostruki prvak i dvostruki osvajač KUP-a BiH, dvostruki osvajač Srednjoevropskog Kup-a klub koji se guši u dugovima, čijem je Upravnom odboru istekao mandat, čiju predsjedničku funkciju ne želi prihvatiti niko, kojeg nije moguće kontaktirati na oficijelni broj telefona, koji nema kontakt osobu za odnose sa javnošću, kojem su svi na stadionu predstavnici medija, koji vrši smjene šefa stručnog štaba bez da ga o tome obavijeste vjerovatno jer je isključen fiksni telefon i klub koji je izgubio podršku jedne od najboljih navijačkih skupina u BiH – Robijaša.

I oni također vode tešku i dugu borbu kako bi spasili svoju svetinju od sramote u kakvoj se danas nalazi, davno su sugerisali na posljedice koje su danas stigle klub ali ih delegati nisu željeli slušati. Dok se vršila kalkulacija sa brojem delegata i ispunjenjem kvoruma, klub je polako tonuo. Tako im danas preostaje jedino bodriti svoj klub na gostujućim utakmicama, dok je južna tribina Bilinog polja za vrijeme domaćih utakmica prazna i više od godinu dana, jer oni kojima je Čelik druga ljubav bojkotuju Upravu kluba koja je odgovorna za trenutno stanje u klubu.

Hoće li doći neko novo vrijeme za zenički klub Čelik, da li će prvi čovjek grada povući potez koji će srediti trenutni haos ili će sramota biti okončana eventualnim gašenjem kluba sa historijom ostaje otvoreno pitanje?! Dok se ne donese konkretan korak, mnogim Zeničanima ostaje sanjati sretno Bilino.

 

Autor: D. PAŠALIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close