Njemački političari porijeklom iz BiH

Armin Sućeska i Muamer Andelija njemački su političari porijeklom iz BiH na listama za lokalne izbore u Wittenu i Hagenu. Sve veće otvaranje njemačkih stranaka za migrante. Integracijom do uspjeha.

(DW.DE)

Armin Sućeska i Muamer Andelija rođeni su Njemačkoj i potomci su takozvanih gastarbejtera iz BiH. Obojica su kandidati za gradsko vijeće njemačke Socijademokratske stranke (SPD) na lokalnim izborima koji će se održati 25. maja ove godine: Armin u Wittenu, a Muamer u Hagenu. Sućeska je završio studij sociologije. U SPD-u je aktivan tri godine i u stranci je predsjednik Radne grupe za migracije. Prije toga je bio aktivista gradske organizacije za međureligijski dijalog. Andelija je diplomirani ekonomista, od 2010. je aktivan u stranci, predsjednik je SPD-ovog Opštinskog odbora Stari Grad u Hagenu i član Gradskog odbora stranke.

Njih dvojica su, bez obzira hoće li dobiti povjerenje birača, svakako dio savremene političke istorije u Njemačkoj i sudionici njenog otvaranja za političare migrante. Naime, istraživanje Instituta Max-Planck, nakon prošlih lokalnih izbora u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, pokazalo je da je broj političara sa migrantskim korijenima oko 4 odsto. To je, kako je još konstatovano, nesrazmjerno u odnosu na oko 20 odsto migrantske populacije u ovoj pokrajini.

Ni po babi bi po stričevima

Obojica su se, kako ističu, u svojim lokalnim stranačkim organizacijama etablirala isključivo radom i aktivizmom. I u Njemačkoj, naglašava Andelija, kao i u BiH, postoji princip po babi i po stričevima, ali on nije toliko naglašen. Ipak, to je mnogo zdravija politička sredina u kojoj su za migrante, kao i za Nijemce, angažman, ideje i rad siguran put za ulazak u stranke, ističe Sućeska.

Izborni plakat SPD-a u centru Wittena

„Ako se angažuješ i pokažeš inicijativu da želiš nešto dobro da pokreneš svi će ti izaći u susret. Mene su, recimo, samo nazvali i pitali da li želim biti kandidat za izbore. Presudan je bio moj angažman na uspostavljanju međureligijskog dijaloga u Wittenu i rezultati postignuti tokom rada u oblasti integracije“, kaže on.

I Andelija se, kaže, jednostavno uklopio u lokalni SPD i nametnuo se radom i provođenjem programskih ciljeva stranke. Za njega je lokalna politika izuzetno važna za kvalitet života u sredini u kojoj živiš i nije mu jasno zbog čega su migranti uglavnom politički pasivni.

„Činjenica je da se stranke u Njemačkoj postepeno otvaraju za političare sa migrantskim porijeklom. Međutim, migranti su apolitični. U mojoj izbornoj jedinici, u kojoj je veliki broj stranaca, izlaznost na prošle izbore je iznosila tek 21 odsto. To je jako malo i mi to želimo promijeniti“, kaže Andelija.

„Migranti su politički kapital

Imajući u vidu rastuću populaciju stanovništva sa migrantskim korijenima, stranke, čak i one konzervativne, nastoje u svojim redovima imati predstavnike različitih nacionalnih skupina.

„Stranke u Njemačkoj su svjesne da su migranti veliki politički potencijal. Vidimo da se one postepeno, ali sigurno, otvaraju i okreću prema tim ljudima. Sada u redovima socijaldemokrata i demokršćana postoje političari stranog porijekla, a neke strane poput Lijevih i Zelenih su se za te ljude znatno ranije otvorile“, ističe Sućeska.

Kandidati SPD-a dijele izborni materijal

„Prednost političara poput nas dvojice je u tome što mi pripadamo i jednoj i drugoj kulturi. U svojim domovima smo više bh. građani i njegujemo svoju kulturu, tradiciju i vjeru, a u poslu i u javnom životu se ponašamo kao Nijemci. To je jako važno i za nas i ovu zemlju. Mi smo ti koji mogu napraviti most među dvjema kulturama i to je naša prednost“, pojašnjava Andelija.

I za Njemicu Patriciu Podolski je angažman i kandidatura migranata pozitivna pojava na političkoj sceni: „Ja i Armin smo najmlađi kandidati na izbornoj listi. Izuzetno dobro sarađujemo. On je jako angažovan i nadam se da ćemo oboje uspjeti ostvariti svoje ciljeve. Armin, što je jako dobro, u našu lokalnu politiku unosi neke nove aspekte. Do sada je malo migranata bilo aktivno u ovdašnjem SPD-u i to je velika šteta“.

Integracija je put ka uspjehu

Za uspjeh i napredak u njemačkom društvu je neophodna integracija, slažu se obojica. Najprije se mora, što je moguće bolje, poznavati jezik zemlje u kojoj živite, prihvatiti i upoznati kultura, sistem i zakoni, savjetuju oni. I postojeća bh. udruženja su, poput mnogih drugih, dosta zatvorena i potreban je posve novi pristup u njihovom djelovanju, naglašava Andelija i dodaje: „Treba razmisliti o tome šta je to moja zajednica. Po meni, svako udružeje ovdje dio je njemačke zajednice i to treba shvatiti. U Hagenu smo skoro organizovali susret bh. udruženja i čelnika SPD-a. Iskustva su obostrano bila jako pozitivna i to je nešto na čemu treba raditi.“

Muamer Andelija: „Ako se angažuješ i pokažeš inicijativu da želiš nešto dobro da pokreneš svi će ti izaći u susret.”

S druge strane, građani porijeklom iz BiH, ocjenjuje Sućeska, imaju puno veće šanse od onih koji dolaze iz Afrike i Azije. Oni, nastavlja on, baštine evropsku kulturu i to je velika prednost, ali se moraju nastaviti otvarati ka društvu u kome žive. On navodi primjer iz Dortmunda, gdje više od 20 godina postoji udruženje bh. građana, a koje do sada nije imalo direktan kontakt sa gradskim čelnicima.

„Ja sam nedavno inicirao susret predstavnika tog udruženja i načelnika Dortmunda. On se odazvao pozivu i sve je proteklo u pozitivnoj i atmosferi približavanja jednih ka drugima. Takvi susreti utiču da društvo stekne pozitivnu sliku o nama“, naglašava Sućeska.

Pred dvojicom mladih političara porijeklom iz BiH je još nekoliko dana tokom kojih će nastojati pridobiti što više građana da glasaju za njih. Obojici je primarni cilj da budu izabrani u gradska vijeća, a o budućim političkim ambicijama, kažu, mogu govoriti tek ako i kada izvrše svoja predizborna obećanja. Muameru Andeliji će izborni trijumf biti težak zadatak jer je trenutno u Hagenu najjača stranka Kršćansko demokratska unija, dok su za Armina Sućesku, s obzirom da SPD dominira u Wittenu, dosta izglednije šanse za ulazak u gradsko vijeće.

  • Datum 23.05.2014
  • Autor Faruk Šabanović
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close