Njemačka kancelarka Angela Merkel dolazi u zvaničnu posjetu BiH

Kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel boravit će danas u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Kako je predviđeno protokolom, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić će, uz najviše državne i vojne počasti, dočekati kancelarku Merkel nakon čega će uslijediti sastanak delegacija BiH i SR Njemačke.

Predviđen je i radni ručak kancelarke Merkel s članovima Predsjedništva BiH.

Tokom boravka u Sarajevu Merkel bi trebala posjetiti i izložbu u Galeriji „11/07/1995. i susresti se s predstavnicama Udruženja „Majke Srebrenice“.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je ranije kazao da je sama izjava njemačke kancelarke Angele Merkel da su primjetni pozitivni pomaci u zemljama regiona u smislu razvoja ka evropskim integracijama, posebno u BiH, nešto što raduje i ohrabruje i „predstavlja vrlo ozbiljan podsticaj da se svi dodatno i angažirano potrudimo da realiziramo ona obećanja koja smo dali prilikom usvajanja inicijative o daljem putu BiH ka Evropskoj uniji“.

– Riječ je o prvoj zvaničnoj posjeti kancelarke Merkel Bosni i Hercegovini i to zasigurno predstavlja višeznačnu poruku za BiH, dakle da postoji snažno opredjeljenje EU ka daljem proširenju, što govori o ozbiljnoj i sigurnoj evropskoj izvjesnosti za BiH – kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

S druge strane, dodaje on, to znači podsticaj našim daljnjim reformama koje treba provesti u oblasti evropskih integracija, ekonomije i svakako u oblasti vladavine prava.

Zvizdić navodi kako će to sigurno biti dobra prilika da se razgovara i o daljnjem razvoju ekonomskih odnosa između BiH i Njemačke, „kao našeg vodećeg spoljnotrgovinskog partnera u okviru EU“.

– Zasigurno će to biti dobra prilika da kancelarku Merkel upoznamo s aktuelnom situacijom u BiH i zatražimo dodatnu podršku svim evropskim i ekonomskim procesima i procesima na vanjskopolitičkom planu koji nas očekuju u narednom periodu. Zaista vrlo ohrabrujuća, podsticajna posjeta, s obzirom na kapacitet koji Njemačka ima u okviru EU, koji ima generalno na globalnom planu i posjeta koja bi, po meni, trebala da dovede do jačih integrativnih procesa, ne samo u BiH nego i regiji zapadnog Balkana – kazao je Zvizdić.

 

Autor: Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close