-TopSLIDEBiHPolitika

Nismo i nećemo u koaliciju s HDZ: Neka SDA objavi svoj dogovor s njima

(Patria) – Neka kažu postoji li sporazum po kojem kandidat HDZ-a treba biti gradonačelnik Mostara, što je nedvosmisleno najavio Dragan Čović.

“Kao i obično, uvijek kada se SDA i HDZ spremaju ozvaničiti svoj pakt na nekom nivou vlasti, kao što je slučaj sa Mostarom, prvo krenu sa strategijom optuživanja drugih po principu ‘napad je najbolja odbrana.’

Rekao sam to već, a ponovit ću opet: SDP nije u koaliciji sa HDZ-om u Tuzlanskom kantonu gdje HDZ čak nema ni poslanike u Skupštini”, kaže predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.

On je u izjavi za politicki.ba reagirao na najavu koalicije njegove stranke s HDZ BiH na nivou entiteta FBiH, te nekoliko kantona, uključujući I Hercegovačko-neretvanski. 

Nikšić odbacuje te navodie i poručuje da je “javno dostupna ispisnica iz HDZ-a jednog od ministara u Vladi TK, tako da je suvišno bilo šta dodati na ovu temu, gdje su ove činjenice potpuno jasne”. 

“S druge strane, nakon što je to u izbornoj noći objavio Čović, Izetbegović je prije mjesec najavio tradicionalno koaliranje sa HDZ-om. 

Naravno da su isto najavili i rukovodeći mostarski kadrovi ove stranke. 

Pozivam ih da obznane svoj dogovor. 

Neka kažu postoji li sporazum po kojem kandidat HDZ-a treba biti gradonačelnik Mostara, što je nedvosmisleno najavio Dragan Čović. 

To nas svakako neće spriječiti da za ovu funkciju ponudimo kandidatkinju ispred BH bloka, jedinog političkog subjekta koji je i službeno osvojio mandate i podršku u svim dijelovima grada, koju nije mogla sakriti ni masovna krađa tih glasova širom Mostara. 

Svi znamo da je i krađa glasova BH bloka od strane članica Koalicije za Mostar, konkretno SDA, dio združenog projekta osiguranja vlasti SDA-HDZ. 

Što se nas tiče, njihova koalicija je sasvim očekivana, pa ih umjesto uobičajenih medijskih igrica pozivamo da konačno počnu raditi, da obznane nastavak ljubavne veze koju sa državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa prenose i na lokalni nivo Mostara, i da konstituiraju lokalnu vlast u ovom gradu po njihovom dugovoru. 

Ako ovo nije tačno, a žele promjene, integraciju i evropski Mostar, onda mogu podržati kandidatkinju BH bloka za gradonačelnicu”, poručio je Nikšić. 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close