Nisam pronašao nijednu očevu kost, to mi najteže pada

Novinar Hayat TV-a Fikret Hodžić napisao knjigu “I ja sam iz Srebrenice”

“Moj uspjeh je moja osveta, a moja osveta je moja knjiga” dio je iz knjige koja nosi naziv “I ja sam iz Srebrenice”, čiji je autor novinar i voditelj Hayat TV-a Fikret Hodžić. Kroz knjigu, koja je nastajala dvije godine, Hodžić je objasnio sve strahote kroz koje je prolazio tokom agresije na našu zemlju i vremenu kada je izgubio oca Ibrahima, čiji ostaci ni dan-danas nisu pronađeni. Uvodne riječi objasnio nam je sam Hodžić.

Nisam zao

– Nikad nisam bio zao čovjek. Zbog toga ne mogu biti zao ni prema onima koji su meni učinili zlo. Unatoč svim problemima, uspio sam da se izborim sa životom i da im se osvetim na najgori mogući način, a to je riječima, a ne djelima, kao što su to učinili oni – poručio je Hodžić na početku našeg razgovora.

Vrlo detaljno Fikret je u knjizi opisao sve što je proživio u periodu od 1992. godine pa do danas te se jasno i s knedlom u grlu prisjetio 12. jula 1995., dana kada je s majkom Fikretom i mlađim bratom Redžepom napustio Srebrenicu, s kojima danas živi u Sarajevu.

– Pamtim taj dan itekako dobro, kao i posljednje riječi koje je izgovarao moj otac Ibrahim. Njega sam posljednji put vidio dva dana prije nego što smo napustili Srebrenicu i otad pa do danas nije pronađena nijedna njegova kost. To je ono što mi, zapravo, i pada najteže – kazao je Hodžić.

Bilo je bolno početi ispisivati prve stranice knjige, priznao je Hodžić, za koju su prvobitno znali samo njegovi najbliži.

– Bilo je dana kada sam se sam zaključavao u sobu kako bih pisao. U tim trenucima nisam želio nikoga da vidim. Ne zbog toga što su mi ljudi smetali, nego zato jer nisam nikoga htio da zaprepastim svojim izgledom ili da brinem svoje najbliže. To su bili dani kad sam se baš osjećao i izgledao loše, jer sam na neki način ponovo proživljavao isto. Prisjetiti se toliko loših stvari nije bilo nimalo lako. Svi oni koji budu pročitali ovu knjigu shvatit će moje riječi – pojasnio je Hodžić.

Potpuni mir

Iako knjiga “I ja sam iz Srebrenice” još nije ugledala svjetlo dana, Hodžić je s ponosom pričao o 10. julu, danu kada će u Potočarima biti upriličena promocija njegovog djela.

– Ovo je jedan od rijetkih trenutaka kada mogu reći da sam zaista ponosan na sebe, mada sam još poprilično napet. Jedan dio mene će biti smiren tek nakon promocije u Potočarima koju će uživo prenositi Hayat TV. Nakon toga, 27. jula slijedi i sarajevska promocija, a potpuni mir ću pronaći tek kad ukopam svog oca i barem jednim dijelom završim priču, koja u suštini nikad neće biti završena – kazao je Hodžić.

U nekoliko navrata sam htio odustati

Nekoliko je puta, priznaje Hodžić, htio odustati, ali mu je podrška najbližih pomogla da istraje do kraja.

– U nekoliko navrata sam htio odustati jer sam se bojao svega, a naročito kritika i svojih riječi. Ipak, na neki način iznosim svoju intimu, po čemu, inače, nisam poznat. No, i u najtežim trenucima, kad sam mislio da neću nastaviti dalje, moji majka, brat i supruga Ševala bili su uz mene – kazao je Hodžić.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close