SDA i SBB za pregovaračkim stolom

Mogućnost preslaganja političke scene u BiH i Federaciji već dugo se najavljuje. Prvi korak, kako TV1 ekskluzivno saznaje, napravili su Savez za bolju budućnost i Stranka demokratske akcije. Delegacije SDA koju su predvodili potpredsjednici Adil Osmanović i Salko Sokolović i SBB BiH na čelu s predsjednikom Glavnog odbora FehimomŠkaljićem i članom Predsjedništva Munibom Jusufovićem sastale su se prošle sedmice. Razgovarali su unajbitnijim pitanjima za BiH, FBiH i građane.

Delegacije SDA I SBB BiH razgovarale su o modalitetima za provedbu presude Sejdić – Finci, koja je glavni kamen spoticanja BiH na putu ka EU, zatim o reformi Ustava Federacije, te o pitanju vojne imovine kao uvjetu za nastavak puta ka NATO savezu. Neizostavna tema razgovora bio je i aktuelni problem jedinstvenog matičnog broja. Međutim, sadržaj razgovora u drugom je planu.

U prvi iskače nagovještaj promjene subjekata na političkoj sceni. Treba podsjetiti da je na sličan način, za vrijeme čvrstih koalicionih odnosa SDP-a I SDA, SDP komunicirao s SBB-om iz čega se poslije rodila koalicija.

Prema tvrdnjama našeg izvora, teška situacija u kojoj se nalazi i Federacije i BiH, za isti sto dovela je ove dvije stranke, u pokušaju da iznađu rješenja za ključne probleme. Izvor ističe da nije isključeno čak ni partnerstvo ukoliko dođe do raskola unutar aktuelne parlamentarne većine na entitetskom nivou koju čine SDP BiH, SBB BiH i dva HDZ-a. Susret delegacije SBB-a I SDA zanimljiviji je kada se zna da razgovore otvoreno vode I HDZ BiH I SDA. Lider HDZ-a Dragan Čović, bez sustezanja se žali na neuspješnu saradnju s SDP-om.

Izvor TV1 tvrdi da su razgovori delegacija SDA I SBB-a bili veoma konstruktivni,da će biti nastavljeni, te da sve miriše na mnogo drugačiju saradnju stranaka od one koja je obilježila protekliperiod. Jasne znake da želi izaći iz aktuelne suituacije daje i HDZ 1990 na čelo kojeg će za sedam dana, umjesto Bože Ljubića sjesti Martin Raguž. Ponašanje aktuelnih mu partnera, u sve težu situaciju dovodi SDP BiH koji bi mogao ostati u izolaciji. Svi ovi sastanci, manje – više tajni ili javni, govore da bi se mogle očekivati nove koalicije na svim nivoima, ali i da se možda stvara blok stranaka koji bi mogao činiti okosnicu vlasti nakon izbora 2014. godine.

Video možete pogledati OVDJE.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close