NIP “Ljiljan”: Alija Izetbegović molio braću Latiće da ne iznose u javnost “muslimansku sramotu”!

The Bosnia Times Velika pronevjera doniranog novca za “Ljiljan” zataškana je jer je Alija Iztebegović molio Džemaludina i Nedžada Latića da tu “muslimansku sramotu” ne iznose u javnost. A cjelokupna redakcija, na čelu sa dikretorom Mensurom Brdarom, sklonjena je u GHB Medresu i Fakultet islamskih znanosti (FIN). Danas oni pod “dirigentskom palicom ” Hasana Čengića rukovode Islamskom zajednicom BiH.

Afera o kriminalu u NIP “Ljiljan” treba biti rasvijetljena prije nego se desi još jedna “muslimanska sramota” i propadne Islamska zajednica BiH, kao što je propao i “Ljiljan”.
Aferu pronevjere novca zataškali su Hasan Čengić, Husejn Živalj i Hilmo Neimarlija, kao članovi komisije za “(pre)ispitivanje (ne)namjenskog utroška doniranih sredstava u “Ljiljanu”.

NAP donijela je slijedeći prilog na tu temu:

Kasime (Omičević, guverner Narodne banke BiH op.a), iz donacije OIC-a (Organizacije islamske konferencije), za potrebe NIPP „Ljiljan“ izdvoji 2.000.000 DM (dva miliona) na ime nabavke opreme i uređenja prostorija. Odgovorna lica za pravilnu i namjensku upotrebu sredstava su g. Džemaludin Latić i Mensur Brdar, napisao je u svojoj odluci 14. juna 1996. godine predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

Novinska agencija Patria (NAP) objavljuje faksimil tog dokumenta, koji je,  istina i ranije poznat javnosti, a u svjetlu polemike o, navodnom, utjecaju članova Stranke demokratske akcije (SDA) na rad pojednih portala i medija.

Debatu je otvorio zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, optuživši bivšeg člana Kadrovske komisije Bakira Alispahića da „kontrolira pojedine portale“, navodeći to kao argument za njegov politički progon i smjenu.

No, odluka rahmetli Izetbegovića pokazuje da je SDA koja je tada kontrolirala vlast u BiH izdašno pomagala određene medije. Zbog ovakve bi, ako bi sudili prema sadašnjim kriterijima koje je nametnuo, Bakir Izetbegović iz stranke izbacio i vlastitog oca, posebno zbog činjenice da se mediju dodjeljuje donatorski, a ne privatni novac. Odluku je svojeručno potpisao Alija Izetbegović, a prema zabilješki u vrhu dokumenta novac je istog dana preuzeo Brdar.

Tokom proteklih dana smo pokušali kontaktirati bivšeg direktora „Ljiljana“ Mensura Brdara, no bio je nedostupan za komentar. Ali, njegov suodgovorni za dva miliona njemačkih maraka profesor na Fakultetu islamskih nauka Džemaludin Latić bio je dostupan.

Latić je kazao u razgovoru za Patriu kako je ovaj slučaj svakako za javnog tužioca, i da je žalosno što se time niko ne bavi.  O sudbini dva miliona iz trezora Narodne banke Latić je, kaže, svjedočio i u Parlamentu BiH.

– O tome šta je sa tim novcem bilo ja sam svjedočio u Državnom parlamentu. Volio bih da novinska agencija Patria taj slučaj ispita detaljnije, da ispita šta je bilo sa ta dva miliona, pa makar i ja bio žrtva. Ovaj slučaj za mene je postao mora – rekao je Latić za Patriu.

Kategoričan je i kaže da nikada nije bio ni pod čijom kontrolom, pa ni pod kontrolom rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića. Čuvao je, kaže, dostojanstvo novinarskog zanata, o čemu mogu posvjedočiti svi novinari kojima je on bio urednik.

– Ako neko i pomaže neki medij, moja su iskustva, ne mora značiti da utiče da uređivačku politiku – dodaje Latić.

/TBT/

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close