Bosanke Hajrija i Azra osvojile prvo mjesto na olimpijadi inovatora

Učenice Tursko – bosanskog koledža, Hajrija Pleh iz Goražda i Azra Mujkić iz Zavidovića, osvojile su zlatnu medalju na osmoj Međunarodnoj olimpijadi mladih inovatora koja je od 3. do 5. maja održana u Tbilisiju, u Gruziji. Njihov cilj bio je da na najbolji način predstave svoju zemlju, potajno su se nadale nekom priznanju, ali nisu očekivale da će bosanska mladost i na ovom takmičenju pokazati da je u samom svjetskom vrhu.

Hajrija i Azra predstavile su projekat na kojem su radile pet mjeseci i najsjajnije odličje osvojile u konkurenciji 146 ekipa iz 36 zemalja svijeta.

– Bile su različite kategorije, hemija, biologija, fizika matematika i informatika. Ušli smo u kategoriju hemije i tamo se predstavili najbolje što smo mogli. Naš projekat se odnosi na pravljenje plastike od listova ananasa. Fokusirali smo se na samo izvlačenje celuloze. Radili smo sa profesorima internacionalnog univerziteta u Sarajevu, savjetovali se s njima kako da unaprijedimo i usavršimo tu metodu – kaže Pleh.

Odlična učenica trećeg razreda koledža planira upisati medicinu. –

– Medicina je nešto posebno jer se tu preklapaju svi ti neki moralni ciljevi prema kojima bi jedan čovjek trebao da teži. To je da pomognete ljudima, usrećite nekog, jer vidjeti osmijeh na nečijem licu to je ono za što živiš. Postoji jedna pjesma, najveća stvar koju ćete naučiti u životu jeste da volite nekog i da neko voli vas. To je najbitnije i mislim da bi i profesija trebala da se slaže s tim – ističe simpatična Goraždanka.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close