Nikšić pozvao Budimira da obojica podnesu ostavku i smijene Vladu FBiH

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić obratio se danas povodom odluke predsjednika FBiH Živka Budimira da razriješi ministra finansija Antu Krajinu.

Nikšić je kazao da je Budimirova odluka nezakonita, neustavna i da je akt ništavan jer je donesen na osnovu nepostojećeg zakona.

On je kao premijer FBiH 10. decembra 2012. podnio zahtjev za razrješenje osam ministara s obzirom na činjenicu da je tada formirana većina u Parlamentu FBiH.

“Ova odluka je donesena na osnovu nepostojećeg zahtjeva i Budimir je preuzeo ingerencije premijera. Na ovaj način predsjednik FBiH je prešao na plan B kada je u pitanju izazivanje haosa i nereda u Federaciji jer je svojom odlukom potpuno svjesno želio napraviti haos u FBiH”.

Penzije za decembar neće biti ugrožene jer je tranša uplaćena prije Budimirove odluke.

Nikšić kaže da u slučaju da ova odluka ostane na snazi, ministar Krajina neće moći potpisivati tranše iz budžeta, plaće i invalidnine, te će zbog toga pokrenuti spor na Ustavnom sudu FBiH.

“Ja ću na sjednici izložiti svoje viđenje i prijedloge za prevazilaženje slučaja. Mi Budimirovu odluku ne možemo poništiti i moramo naći načina da spriječimo haos”, dodao je premijer FBiH.

Sve su opcije moguće, dodao je on, ne precizirajući koji korake Vlada namjerava poduzeti.

“Nemam s njim namjeru razgovarati o novom ministru finansija dok Ustavni sud ne riješi spor. Predlažem da smijenimo Vladu, da ja i on podnesemo ostavke pa da vidimo u Parlamentu ko ima podršku”, kazao je Nikšić.

Krajina kaže da mu je svejedno da li će on biti ministar ili ne. “Ja ne smijem niti ću biti problem”, kazao je Krajina.

U srijedu će biti održana vanredna sjednica Vlade FBiH na kojoj će biti razgovarano o novonastaloj situaciji.

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close