NogometSport

Nikola Nikić u svom stilu komentariše Euro 2016

Nikola Nikić, nekadašnji fudbaler Željezničara, za MONDO je u svom stilu prokomentarisao dešavanja na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Nikola Nikić je poseban, sa prepoznatljivim smislom za humor, pa se u razgovoru nije mnogo doticao tehničkih i taktičkih rješenja, već je govorio o nekim pojavama u modernom fudbalu, koje su vezane za modu, nove tehnike i stare selektore.

Na početku dao je opštu ocjenu EURA 2016.

“Nema neke atraktivnosti, previše se igra na rezultat. Većina utakmica je pomalo dosadna bila. Ovaj format sa 24 rerprezentacije je više napravljen za ove manje reprezentacije. Previše je defanzive i kalkulacija. Nismo nikakvih driblinga vidjeli. Nema da neko uzme loptu i da napravi šou“, kaže Nikić, koji je sleketor U 19 ženske reprezentacije BiH.

Smatra da je fudbal ubila“ taktika. Navodi primjer trenera Mančester junajteda Luja van Gala.

“Sad je sve teka. Onaj ekonomista Van Gal samo piše. Ivica Osim nikad ništa nije crtao. Vidio si njega, on ništa ne gleda, samo piše, trebao je prije učiti. Ubili smo se. Sad je samo taktika. Možda je i mene pregazilo vijeme, ne znam“.

Najveće razočarenje do sada po Nikiću su Rusija i Turska.

“Rusi su strašni sud. Pa da su kupili po garnizonima našli bi jedno 50 boljih igrača. I Turci isto tako. Ima ih 200 miliona pa nisu mogli bolje izabrati. Onaj Arda Turan, kud ga povedoše. On igra u Barseloni? Više šeta po terenu nego što igra“.

Englezi i njihov selektor Roj Hodžson su za Nikića posebno inspirativni.

“Engezi, vidio si. On (Roj Hodžson) ne stavi najboljeg strijelca Vardija. Vidim kasnije ga uvede. Pa on prespava pola utakmice. Hodžon je šlag na tortu. Pa jesi vidio šta on uradi?! Najboljeg igrača ne ubacuje. Runija, najboljeg strijelca vratio na zadnjeg veznog. Onaj Kejn kao Ćosić visok on mu izvodi kornere (smijeh). Pa on ne zna ni gdje ko igra (smijeh)“, poentira Nikić.

Joakim Lev i Njemačka takođe ga nisu oduševili.

“On (Lev) po džepovima nešto traži, dok on pročačka (smijeh). Oni nama prosipaju kulturu. Bože sačuvaj i zakloni. Pa oni nemaju Nijemca nijednog. Njih je Gvardiola izludio s onim dodavanjima. Ne mogu gola dati. Samo se dodavaju. Sad će malo valjda odmoriti“.

Slično misli i o Francuskoj i njihovom selektoru Didijeu Dešanu.

“Onaj njihov trener ima onu košulju, stis'la ga, on ne može u njoj ni rukama komandovati. On ima metar i šezdeset (smijeh). Nisu me očarali Francuzi“.

Nikić je nastavio o modnim tokovima u fudbalu. Najprije o kopačkama. Sad fudbaleri igraju u dubokim kopačkama, one su različitih boja i dezena.

„Joj. Jedna šarena, jedna bijela. Ja sam imao dvoje kopačke i završio karijeru. U Želji sam imao kramponke i u Grčkoj imao jedne gumene. Moj sin dao dva ugovora i ne samo on, za kopačke. Daju po 600 – 700 KM za kopačke“, kaže Nikić.

Dresovi su posebna priča.

“Ne daj bože da smo mi imali te dresove, ja, Meša, Paprica… kako bi izgledali. Ali mi smo znali igrati. Vidio si sad frizura. Onaj Hamšik, samo mu treba luk i strijelu dati. Joj ovih uskih dresova, majko moja. Popucali, kako neće popucati. Kao da plivaju. I plivači imaju malo šire“, kaže Nikić.

Zanimalo nas je kako bi reagovao kada bi navijači kao što je bio slučaj sa Ronaldom utrčali u teren i tražili da naprave selfi s njim.

“Jooooj (smijeh). Otišao bih ja sa utakmice. Ja sam svakako bježao kad dam gol. Pa on ništa i ne igra samo se islikava. On i Ibrahimović, on kao da je na korzu. On šparta, hoda. To je taj balkanski mentalitet“, bocnuo je Nikić Ronalda i Ibrahimovića.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close