Nijaz Hastor sa Rusima u pohodu na slovenski Cimos

Nijaz Hastor dao je najvišu neobavezujuću ponudu za kupnju koparskog Cimosa, piše ljubljanski Dnevnik, prenosi Indikator.ba.

Informaciju je u posljednjih nekoliko dana potvrdilo više izvora. Hastor, koji je vlasnik ASA Preventa i njemačke kompanije Prevent Dev, kupio je od Cimosa marta ove godine tvornicu u Srebrenici.

Pohod na koparsku grupu, koja zapošljava oko 7.000 ljudi, Hastoru će pomoći finansirati Ruska državna banka VTB. Da li će Hastor podnijeti obavezujuću ponudu za Cimos, nije bilo moguće potvrditi. Kako se nezvanično doznaje, Hastor je vrijednost Cimosa (uključujući i dugove) procijenio na 250 miliona eura.

Prema neslužbenim informacijama u igri za Cimos je 8 do 10 ponuđača iz nekoliko zemalja: SAD, Njemačke, Italije, Španije … Neki od njih se interesuju samo na pojedine dijelove grupe.

“S obzirom da su informacije o iskazanom interesu, dostavljenim ponudama u daljem postupku u poslovnom smislu osjetljive, te informacije ne otkrivamo”, pojasnili su iz Društva za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB).

Prodaju posrnule slovenske grupe vodi konzorcij prodavača Cimosa, koji posjeduje više od 92 posto dionica, a poziv za kupovinu većinskog udjela i refinansiranje kompanije je objavljen u avgustu. Prije nekog vremena Dnevnik je izvijestio da je za kupovinu Cimosa između ostalih zainteresovan američki auto dobavljač Dura Automotive Systems.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close