Nigel Casey: Bh. političari vrijeđaju međunarodnu zajednicu

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Nigel Casey govorio je u intervjuu za Agenciju FENA o izvještajima Evropske komisije i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o (ne)napretku u BiH, pitanju izbora u Srebrenici, političkoj odgovornosti za stanju u državi te ekonomskoj razmjeni dvije zemlje.

(Fena)

Izvještaj visokog predstavnika u BiH, kaže britanski ambasador, potrebno je posmatrati zajedno sa Izvještajem Evropske komisije o napretku u BiH, te naglašava da je visoki predstavnik pripremio izvještaj u skladu s mandatom koji mu je dalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, a izvještaj Evropske komisije govori o nedostatku napretka u smislu evropskih integracija.

“Ako pogledate oba izvještaja dobit ćete veoma tužnu sliku. Izvještaji prikazuju stvarnost bez obzira koliko ona nekome bila neugodna. Prikazuju brigu koji dijelimo što je nedostatak napretka u posljednjih šest mjeseci nedovoljan te brigu zbog konstantnog postavljanje pitanje vezanih za budućnost ove zemlje. Ako ih pogledate u tom kontekstu postaje jasno zašto je Vijeće sigurnosti odlučilo ne samo da produži mandat EUFOR-u za godinu dana nego također da istakne svoju jednoglasnu podršku radu i mandatu visokog predstavnika”, kaže Casey.

Naglašava je da zbog svega toga prisustvo Ureda visokog predstavnika i EUFOR-a ostaje neophodno u BiH tokom njenog kretanja na putu ka Evropskoj uniji.

Na pitanje kakav je njegov stav o izvještaju koji je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poslao Vijeću sigurnosti UN-a, Casey je naglasio da ga ni on ni Vijeće sigurnosti nije pročitalo jer nema taj status izvještaja pred Vijećem, ali kaže da je vidio reakcije političkih lidera u BiH na izvještaj visokog predstavnika i Evropske komisije, a te izjave za ambasadora su razočaravajuće.

“Samo nekoliko političkih lidera imalo je političku hrabrost da kaže da razumiju te izvještaje i priznaju da su oni odgovorni za takvo stanje pa i izvještaje, ali umjesto toga vidjeli smo poznate i iskreno govoreći umarajuće uvrede te pokušaj okrivljavanja stranaca za trenutnu situaciju. Ove uvrede ne da su potpuno bez osnova, nego mislim da one vrijeđaju inteligenciju ljudi u BiH koji percipiraju stvarnost”, kaže Casey.

Izrazio je iznenađenje da bh. političari misle da je prihvatljivo vrijeđati predstavnike međunarodne zajednice u BiH, a u isto vrijeme tražiti međunarodnu finansijsku pomoć naglašavajući da oni nude partnerstvo temeljeno na uzajamnom poštovanju koje ima zajednički interes a to je uspjeh ove zemlje posebno jer građane BiH zanimaju rezultati.

Izvještaj Evropske komisije detaljno je opisao šta se desilo tokom protekle godine odnosno da je jako malo napretka.

Za Caseyja je to razočaravajuće jer je na početku godine postojala mogućnost da 2012. godina bude zaista godina stvarnoga napretka. Kaže i da ta prilika još uvijek postoji jer vrata Evropske unije ostaju širom otvorena, ciljevi Mape puta su još uvijek tu, a evropski komesar za proširenje Štefan Füle sljedeće sedmice posjetiti će BiH kada će potvrditi namjeru i želju EU da se procesi napretka u smislu pridruženja BiH EU dešavaju onoliko brzo koliko je brzo sprema lokalna vlast da ispunjava uvjete.

Ambasador Velike Britanije pozdravio je izjave koje su ukazivale na odlučnost političkih lidera nakon sastanka u Mostaru kada su kazali da žele ubrzati put BiH ka EU i podcrtao da očekuje implementaciju tih izjava u konkretne odluke.

Govoreći o napretku BiH od posljednjeg zasjedanja Vijeća za implementaciju mira (PIC), Casey podsjeća da je ta sjednica održana prije lokalnih izbora u BiH te je tada naglasak bio na interesu međunarodne zajednice da lokalni izbori budu provedeni na fer i slobodan način.

“Pozitivno je da su lokalni izbori uspješno okončani tada smo imali posebno usmjerenje na provođenje izbora u Srebrenici i prirodno smo zabrinuti jer izborni rezultati u Srebrenici još uvijek nisu potvrđeni. Očekujemo da Centralna izborna komisija (CIK) BiH završi svoj posao kada je u pitanju potvrđivanje izbornih rezultata te općine što je prije moguće”, ističe Casey.

Na sjednici PIC-a zakazanoj za 29. i 30. novembar sagledat će se, kaže Casey, šta se dešavalo u proteklim mjesecima i najvjerovatnije će biti pažnja usmjerena na Mostar gdje je potrebno implementirati presudu Ustavnog suda BiH kako bi građani Mostara mogli ostvariti demokratsko pravo te da bi se lokalni izbori održali što prije.

Odgovarajući na pitanje o pozivanju na zatvaranje OHR-a, Casey podsjeća da je jedini napredak u tom smislu napravljen kada je zatvoren Ured OHR-a i supervizija za Brčko što je uvjet koji je međunarodna zajednica ispunila, ali o pitanju drugih uvjeta ništa nije urađeno tako da “za one koji traže zatvaranje Ureda visokog predstavnika odgovor je jasan: Radite na ispunjavanju uvjeta za to”.

Na kraju razgovora, ambasador je u kontekstu ekonomske bilaterale njegove zemlje i BiH rekao da 15 britanskih kompanija direktno investiraju u BiH.

– Velika Britanija uvozi u BiH 20 miliona funti godišnje u robi, a kada su u pitanju usluge uvozi oko 30 miliona funti, dok se iz BiH u Veliku Britaniju uvozi oko 13 miliona funti dobara i oko 40 miliona funti vrijednosti usluga – kazao je na kraju razgovora ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Nigel Casey.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close