Nevada ima prvi aerodrom za dronove

Američka savezna država Nevada najpoznatija je po Las Vegasu, te joj je tako i glavni izvor prihoda turizam. Čak dvije trećine ukupnog stanovništva Nevade živi upravo u ovom gradu, koji je ujedno i najveći. Upravo na tridesetak minuta vožnje od ovog grada završava se nešto što bi moglo da baci u sjenku blještavilo najvećeg grada. Naime, u Nevadi bi uskoro trebalo da bude i zvanično pušten u rad prvi droneport.

Droneport će, jednostavno rečeno, biti aerodrom za dronove, a grade ga kompanija Aerodrome i njihov partner grad Boulder City. Kada se izgradi, ovaj droneport će biti prvi komercijalni aerodrom za dronove na svijetu. Pored toga, biće to i čitav jedan kompleks za učenje i razvoj nove tehnologije, ali i jedna od šest lokacija za „neimenovane leteće sisteme“ FAA agencije. FAA je savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo, odnosno agencija američkog Ministarstva saobraćaja nadležna za regulisanje i nadgledanje svih aspekata civilnog vazdušnog saobraćaja u Sjedinjenim Američkim Državama.

FAA je objavila da će svi vlasnici ovih letjelica morati da ih registruju do 21. decembra. Zahvaljujući ovom svi stručnjaci, entuzijasti i komercijalni operateri koji koriste dronove, imaće sigurno mjesto za sletanje i dom za svoje leteće ljubimce. Dronovi su pod nadzorom ove agencije već neko vrijeme, a nakon što je primljeno više od sto poziva sa letova komercijalnih aviona. Tehnički, dronovima je zabranjeno bez izričite dozvole da se približavaju aerodromu na bliže od pet kilometara, a ne bi smjeli ni da idu dalje od 400 metara u visinu.

Droneport u Nevadi je već operativan, a gotovo 2500 američkih kompanija koje su licencirane za letenje bespilotnih letjelica, ali i one koje to rade rekreativno imaće mogućnost da nauče više o samoj tehnologiji, korištenju i upotrebi u poslovanju. Ovaj nesvakidašnji aerodrom će biti isključivo namjenjen dronovima koji teže manje od 600 kilograma.

U planu je i drugi droneport, a njegova izgradnja bi trebalo uskoro da počne u Ruandi. Ukoliko se pitate zašto baš tamo, razlog je i više nego dobar. Naime, uz pomoć dronova, čiji letovi bi bili kontrolisani na droneportu, mnogo lakše bi se dostavljala hrana, lijekovi i ostala potrebna roba u ruralna područja.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close