Nermini Lukač nagradu na Berlinaleu uručio Ethan Hawke

Na ovogodišnjem 63. berlinskom filmskom festivalu ovih dana glasno se govori o umjetnicima iz Bosne i Hercegovine. Ovoga puta za to je zaslužena 23-godišnja Nermina Lukač, koja je preksinoć u Berlinu u društvu svjetske filmske elite primila nagradu “Shooting Stars” kao jedna od deset najboljih mladih evropskih glumaca. Nagradu svake godine dodjeljuje organizacija “Evropska filmska promocija”.

Promocija glumaca

Mlada glumica koja je rođena u Crnoj Gori, ali je porijeklom iz BiH, posljednjih nekoliko godina živi i gradi uspješnu karijeru u Švedskoj. Nagradu joj je uručio proslavljeni američki glumac Itan Hok (Ethan Hawke).

Ovo priznanje dodjeljuje se od 1998. godine u svrhu promoviranja mladih evropskih glumaca, a osim Nermine, nagrade su dobili kosovska glumica Arta Dobroši (Dobroshi), Italijan Luka Marineli (Luca Marinelli), Krista Tere (Christa Theret) iz Francuske, Laura Birn iz Finske, Njemica Saška Rozendal (SAskia Rosedahl), Mikel Bo Folsgard (Mikkel Boe Folsgaard) iz Danske, Ada Kondesku (Condeescu) iz Rumunije, Slovenac Jure Henigman te Karla Juri (Carla) iz Švicarske.

Slavlje sa poznatima

Prije dodjele nagrada mlade glumačke zvijezde imale su susret s poznatim režiserima, međunarodnim medijima, fotošutinge te radionice s međunarodnim agentima. Osim Houka, priznanja je dodjeljivala i Džuli Delfi (Julie Delphy), američka glumica francuskog porijekla. Nakon dodjele prestižnih nagrada, deset mladih glumačkih zvijezda slavilo je s poznatim gostima iz filmske industrije u berlinskm hotelu “Soho House”.

Prije samo nekoliko dana Nermina Lukač je u Švedskoj na najvećoj filmskoj predstavi ove zemlje dobila nagradu za najbolju glumicu za ulogu u filmu “Spavaj, jedi, umri”, koji je nagrađen i najboljim filmom. Priča govori o useljenicima u Švedskoj koji su pristigli tokom rata u BiH, a za režiju je zadužen Gabrijel Pihler (Gabriel Pichler).

– Ona je iznijela film na svojim ramenima. Mi smo toliko impresionirani onim što je glumica ponudila u “Spavaj, jedi, umri” da jedva čekamo da vidimo nešto novo od nje. Vjerujemo u istinitost njenog lika u svakom trenutku, a to odmah stvara duboku empatiju koja traje cijeli film – naveo je žiri ovogodišnjeg takmičenja u kojem je, među ostalim članovima, bila i bh. režiserka Jasmila Žbanić.

Večeras premijera filma Danisa Tanovića

Danis Tanović večeras će na 63. Berlinaleu imati svjetsku premijeru filma “Epizoda u životu berača željeza”. Bh. oskarovac je u konkurenciji za glavnu nagradu “Zlatni medvjed”, a u Berlin je otputovao u subotu, gdje se pojavio na zabavi Bobe Jelčića koja je upriličena nakon premijere njegovog filma “Obrana i zaštita”.

Danisov film govori o istinitoj priči o romskoj porodici čija majka nije dobila nužnu, po život presudnu ljekarsku pomoć jer nije bila zdravstveno osigurana. Glavne uloge dobili su Senada Alimanović, Nazif, Sandra i Šemsa Mujić. Tanoviću će se na crvenom tepihu pridružiti producentica filma Amra Bakšić-Čamo te izvršni producent Adis Đapo. Kako je najavljeno, ekipi bi se trebali pridružiti i glavni protagonisti romske priče Senada Alimanović i Nazif Mujić.

Na ovogodišnjem Berlinaleu, koji će trajati do 17. februara, bit će prikazano više od 400 filmova u različitim programima. Dvadeset i četiri filma iz 22 zemlje službeno su izabrana za daljnje takmičenje, od kojih se 19 takmiči za “Zlatnog medvjeda”, koji će biti dodijeljen 16. februara.

www.magazinplus.eu – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close