Nermin Nikšić: Ovako više ne ide!

Federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je u intervjuu za “Dnevni avaz” da trenutno stanje u Vladi FBiH, u kojoj imamo dva suprotstavljena tabora, nije održivo te je uvjeren da će, prije ili kasnije, doći do promjena. Neodrživo je to, kako je naglasio, da ministri koje ne podržava Parlament FBiH, i pored odluka najviše zakonodavne institucije u većem bh. entitetu, ne pomišljaju da napuste svoje pozicije.

– Ja ne mogu utjecati na to, ali vjerujem da će uskoro doći vrijeme kada će i u FBiH profunkcionirati pravna država i kada će tužilaštva raditi po zakonu. Zaista, sada je puno onih koji pokušavaju silom ovladati finansijskim tokovima Federacije. No, tvrdim da će oni za to morati odgovarati – rekao je federalni premijer za naš list.

Samo blokade

Pa, kako, onda, dalje, premijeru? Pred sudovima imamo spor za sporom, kriza se produbljuje. Do kada?

– Slažem se da ovako više ne ide. Jedno od rješenja je da se, konačno, popuni Ustavni sud FBiH odnosno Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, da se riješe sporovi koji će omogućiti rekonstrukciju Vlade. Uvjeren sam da se, kada se popuni Ustavni sud, pola stvari više neće doživljavati kao problem. Svima je jasno da nema nikakvih vitalnih nacionalnih interesa, već samo blokada.

Imate li još nade da će reagirati OHR i međunarodna zajednica kako bi okončali ustavnu krizu?

– Iskreno, ne! Ali nadam se da će međunarodna zajednica, konačno, shvatiti o čemu se ovdje radi.

Ministri iz SDA, HSP-a i NSRzB-a, koji čine Upravni odbor Fondacije “OdRaz”, odlučili su se da ipak promijene rukovodstvo ove fondacije, i to pred samu implementaciju 110 miliona KM, sredstava Svjetske banke za pomoć domaćim preduzećima. Vaš komentar?

– Ostao sam pri svom stavu da je to nedopustivo, da ne može proći način na koji oni to rade. U konačnici će o tome odlučivati Federalno ministarstvo pravde, jer smatram da nije ispoštovana procedura za smjene.

Krivične prijave

Kako komentirate izjavu dopremijera Jerka Ivankovića Lijanovića da poziva radnike i članove sindikata da blokiraju ulaz Razvojne banke te da ne dozvole rad njenog direktora Ramiza Džaferovića?

– Pa, vjerovatno ne može da pozove svoje radnike kojima, kako je poznato, ne dijeli plaće. Valjda on računa na to da može na ovakav način lakše doći do kapitala Razvojne banke. Što se tiče dešavanja vezanih za ovu finansijsku instituciju, ja sam svoj dio uradio. Podnio sam krivičnu prijavu u vezi s ozbiljnim krivičnim djelom i očekujem da se o tome hitno izjasne nadležne institucije.

Ne potcjenjujem borce

Kakav epilog očekujete u vezi s utvrđenim Prijedlogom zakona o povoljnijem penzionisanju?

– Zakon je izmijenjen tamo gdje smo mogli prihvatiti da se popravlja. U nekim segmentima u kojima suštinski zadiremo u zakon kojim bismo mijenjali stav MMF-a objektivno se nije moglo ništa napraviti. Očekujem da se na sjednici Parlamenta FBiH pokaže odgovornost i savjest, da se usvoji zakon i da na taj način deblokiramo stand-by aranžman. Jer blokadom tog aranžmana nismo blokirali samo FBiH nego i fiskalnu stabilnost države.

Također, nijednog trenutka ne želim da potcijenim stav boračke populacije koja je iznijela ogroman teret za BiH. Ali ne možemo dopustiti da ugrozimo gotovo 380.000 redovnih penzionera te, u konačnici, i sva ostala primanja, pa i samih boraca.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close