Nermin Nikšić: Ne pričamo o prodaji FDS-a, već o kriminalu direktora

Politički konflikt je stalno, jer mi ne pristajemo, barem ja ne pristajem na činjenicu da pojedine političke partije imaju monopol na upravljanje preduzećima. Vladu optužuju tobožnji spasitelji Fabrike duhana, a kako su je spasili, piše u krivičnim prijavama: Šezdeset miliona maraka preko dopuštenog rabata je direktor podijelio, kaže u intervjuu za Oslobođenje premijer Federacije Nermin Nikšić.

(Oslobođenje)

• Šta očekujete od Skupštine dioničara FDS-a u ponedjeljak?

– Očekujem da se realizuju stavovi Vlade i uputstvo resornog ministarstva, a to je da se glasa protiv izvještaja i da se prihvati izbor članova Nadzornog odbora u ime državnog kapitala. Ono što je vjerovatno najinteresantnije jeste da sam ja opet dežurni krivac: preuzimam, dakle, taj dio odgovornosti i javno se izjašnjavam da ću sve dok sam premijer i dok mogu uticati na određene odluke, ustajati protiv kriminala koji se evidentira u javnim kompanijama. Jedini moj interes je da Vlada Federacije upravlja svojom imovinom, što u ovom trenutku u FDS-u nije slučaj.

• Vlada Federacije je i tražila izvještaj Finansijske policije o poslovanju FDS-a i tada to nije bio politički problem niti konflikt?

– Politički konflikt je stalno, jer mi ne pristajemo, barem ja ne pristajem na činjenicu da pojedine političke partije imaju monopol na upravljanje preduzećima. Mislim da Vlada Federacije ima pravo da raspolaže svojom imovinom. U Vladi su predstavnici političkih partija i mogu da imaju uvid i da o tome vode računa. Međutim, ja sam pozvao dvojicu predstavnika državnog kapitala u NO FDS-a i tražio od njih da provode politiku Vlade. Od jednog od njih, od gospodina Mahmutovića sam dobio odgovor kako on odgovara samo gospodinu Tihiću. Ja sam rekao da on može da odgovara gospodinu Tihiću, ali da mora da provodi politiku Vlade. Ako gospodin Tihić nije zadovoljan, on preko svojih ministara treba da obezbijedi da Vlada daje uputstva i politike koje njemu odgovaraju, ali ni u kojem slučaju ne može da odgovara na taj način.

Šta rade tužitelji

S druge strane, moram reći da smo imali sreću da je jedan od predstavnika državnog kapitala u tom NO bio gospodin Jasmin Jaganjac, koji je zaista pokazao odlučnost, hrabrost i beskompromisnost i jedini koji se suprotstavljao mahinacijama u FDS-u. Da, Vlada je tražila da Finansijska policija uđe i nalazi Finansijske policije su potvrdili naše sumnje do kojih smo došli prateći preko NO poslovanje FDS-a. Sad se ide dotle da mene i SDP optužuju kako hoćemo da stavimo pod kontrolu FDS i to da ga prodamo?!

• Samo trenutak: možemo li razdvojiti politiku i kriminal?

– Ja odgovaram na optužbe. Dakle, Vlada treba da upravlja svojim kapitalom i imovinom FDS-a, uvažavajući druge dioničare i njihove interese. Ta moja nastojanja prebacuju se na teren politike i optužbi koje idu dotle da neki znaju i šta smo planirali. Javno kažem: niko ne prodaje FDS. Samo pokušavamo da Vlada i resorno ministarstvo ostvare uticaj da FDS posluje u skladu sa zakonom i u interesu radnika i dioničara. Nas, kao, optužuju tobožnji spasitelji Fabrike duhana, a kako su je spasili, piše u krivičnim prijavama. Šezdeset miliona maraka preko dopuštenog rabata je direktor podijelio. I sad se to zove spašavanjem. Umanjuje se imovina, vrijednost kapitala se umanjuje, padaju plate radnicima, pada prodaja i proizvodnja.

• To sve stoji i u izvještaju nezavisnog revizora. Zanimljivo je da se dobit FDS-a poklapa sa povećanjem zaduženja FDS-a u istoj godini, pa je FDS sada opterećen sa 91 milion, šest miliona više nego godinu prije, a dobit je šest miliona.

– Da, zaista je dovoljno pogledati izvještaje FDS-a. Ali, stalno se ista matrica ponavlja: čim se dohvatiš posla, odmah hoće da te uzmu, a nemoj bogati da diramo ovo do sada. Ja ne pristajem na tu vrstu politike i borit ću se da svi koji su učestvovali u nezakonitim radnja budu predati nadležnim organima. Šta će uraditi nadležni organi – to već izlazi iz mojih okvira, ali moram reći i ovo, pošto mi se često prigovara kako nastojim da vršim pritisak na pravosuđe: Nije mi namjera da vršim pritisak, ali očito da ovako usporeno i sporo Tužilaštvo i sporo procesuiranje, naročito privrednog kriminala ne vodi nigdje. Da Tužilaštvo reaguje na vrijeme, i preduzima mjere ili utvrdi da ne postoji osnov za pokretanje krivičnih prijava, puno manje bi bilo problema.

• Prije godinu, Tužilaštvo je dobilo izvještaj o počinjenim krivičnim djelima u Bosnalijeku. Da je tada išta urađeno – potvrđena ili odbačena prijava, danas ne bi bila ovakva situacija. U ovom času, uvjetno rečeno, i jedna i druga strana optužuju Vladu Federacije da neće da se izjasni. Hoćete li se izjasniti?

– Da bi se Vlada izjasnila, resorni ministar treba da stavi predmet na sjednicu. Zato se ja mogu izjasniti kao premijer, da ne bude opet kako uzimam ingerencije Vlade. Za mene ne postoje dvije uprave, ne postoje dva nadzorna odbora. Za mene postoje institucije Vlade Federacije BiH: u ovom slučaju Komisija za vrijednosne papire nije priznala jednu Skupštinu i nije pristala da upiše NO i Upravu koji su proizvod te Skupštine. Drugu Skupštinu je priznala i Nadzorni odbor. Zato ja nemam dilema. Nažalost, sjajno ste rekli – da je Tužilaštvo na vrijeme uradilo i procesuiralo Skupštinu za koju je utvrđeno da su falsifikovane punomoći, vjerovatno danas ove dileme ne bi bilo. Zašto to Tužilaštvo ne uradi, ja sam pokušao i da pitam, pa su rekli da se miješam. Na kraju sam tražio od Tužilaštva da mene ispitaju. Mene, jer čini se da ja lažno prijavljujem te ljude. Meni su ljudi i došli da se izjasne da je punomoć falsifikovana. Ja tražim od Tužilaštva, oni ništa ne poduzimaju, dakle ja sam odgovoran. Onda su oni rekli: ima elementa, ali mi ispitujemo. Pa kad za deset godina završe ispitivanje – to nikom više neće biti bitno. Niko, pa ni premijer ne može lažno bilo koga prijavljivati. Ali, tamo gdje se utvrde elementi odgovornosti, onda institucije sistema moraju raditi. Pa čak je i sud odbio u Bosnalijeku…

• Kantonalni sud u Sarajevu je potvrdio da Polić nije mogao biti upisan, a u registru u Sudu je još direktor Edin Arslanagić.

– Vlada može za puno stvari biti kriva, ali ovdje se izjašnjavala. Vlada je i donijela odluku da osporimo Skupštinu, pa je to ministar uradio. Šta se u međuvremenu dešavalo, ja ne želim niti da amnestiram, niti da teretim bilo koga ni u Vladi, ni mimo Vlade. Ali, što se mene tiče, mislim da sam sve vrijeme imao konzistentan stav, a i sad ga držim. Imam nesreću da je gospodin Uzunović porijeklom iz Konjica, i sad se to povezuje sa mnom. Nemam nigdje, pa ni u Bosnalijeku bilo kakve dionice. Nemam nikakav interes, osim interesa, kao u Fabrici duhana, da Vlada Federacije raspolaže svojom imovinom, da zaštitimo maksimalno prava radnika i da ta kompanija što bolje posluje. To su moji interesi koje ću tražiti od bilo koje uprave.

Uvreda za inteligenciju

Ovo sam tražio i od gospodina Arslanagića kada smo razgovarali, a i od gospodina Polića. Rekao sam: Vi niste upisani, Vi nosite teret, ali ja ne ratujem protiv Vas, ne ratujem protiv Bosnalijeka. Meni je u interesu da Bosnalijek radi što bolje i što kvalitetnije. To sam rekao i predstavnicima Hadena, kad su bili kod mene: ako uđete unutra, ja samo jednu stvar tražim – da zaštitite prava radnika i da se borite da kompanija bude što je moguće kvalitetnija. Samim tim će vrijednost kapitala Federacije unutar te kompanije biti veća i onda ćemo dalje donositi odluku šta s tim.

• Da li Vlada ima problem unutar svojih redova zbog ove dvije fabrike?

– Vlada ima problem u svojim redovima zbog puno stvari, ali ovo će sasvim sigurno eskalirati i dovesti do razmimoilaženja, jer su vrlo jasno izneseni stavovi. Imamo mi problem i zbog funkcionisanja javnih preduzeća za koja predstavnici SDA žele da ih na svaki način uspore, spriječe, zaustave, kako bi napravili što manju razliku između onoga što su oni radili i ovoga što se sada radi. Pročitao sam izjavu gospodina Tihića koji kaže da ova Vlada i Uprava Autocesta žive na slavi prethodne. To je uvreda za inteligenciju.

• Možemo li razriješiti jednu dilemu: ima li ova Vlada, bez obzira na sve pretumbacije o kojima se priča, ikakve ambicije prodaje BH Telekoma, Fabrike duhana, Bosnalijeka, Elektroprivrede…?

– Ne. Kategorično ne. Naš je interes da upravljamo svojom imovinom, da ona bude što vrednija i radnici zadovoljni i zaštićeni, i naravno da te kompanije što bolje posluju. Nema dilema: ni Telecom, ni Bosnalijek, ni FDS ni Elektroprivreda, dok sam ja premijer, nisu na prodaju.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close