(Ne)provođenje odluka ustavnih sudova u BiH: Treba predvidjeti i političku odgovornost

Konferencija Provođenje odluka ustavnih sudova u BiH i međuinstitucionalna saradnja u procesu provođenja tih odluka održana je jučer u Sarajevu, u organizaciji Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH i u saradnji sa misijom OSCE-a u BiH.

Konferencija je okupila političke i profesionalne predstavnike sudske, izvršne i zakonodavne vlasti iz naše zemlje, Hrvatske i Srbije, s ciljem razmjene ideja o tome kako se može prevazići jedno od najizazovnijih pravnih pitanja sa kojim se danas suočava naša zemlja.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Šefik Džaferović kazao je kako je i u BiH, kao i u susjednim zemljama, propisana krivična odgovornost za one koji ne izvršavaju odluke ustavnih sudova. Ovo nije samo pitanje, naglasio je Džaferović, pravnog instrumentarija već i pitanje političke kulture, kulture izvršavanja odluka najviših sudskih instanci, dodajući da BiH ima problem i sa politizacijom odluka ustavnih sudova.

“Na konferenciji smo čuli zanimljivu ideju da se, pored krivične odgovornosti za inokosne organe, predvidi i politička odgovornost za kolektivne, izvršne i zakonodavne organe u BiH. Čula se ideja da se u slučaju neizvršenja sudskih odluka Ustavom i zakonom predvidi mogućnost raspuštanja ovih kolektivnih, izvršnih i predstavničkih tijela. Na Ustavnopravnoj komisiji analizirat ćemo materijal sa konferencije koja predstavlja početak procesa u BiH, a koji za rezultat treba imati efikasniji instrumentarij u izvršavanju odluka ustavnih sudova”, kazao je Džaferović i podsjetio na probleme pri izvršenju sudskih odluka o jedinstvenom matičnom broju, o državljanstvu i državnoj imovini.

Zamjenica predsjednice Ustavnog suda Republike Hrvatske Snježana Bagić kazala je kako se Hrvatska za razliku od naše zemlje ne suočava sa problemom neizvršavanja odluka Ustavnog suda.

“U BiH postoje 82 neizvršene odluke, dok u Hrvatskoj imamo samo jedan takav slučaj. Zadovoljstvo mi je reći da unatoč tome što Ustavni sud RH nema mehanizme prisilnog izvršenja, jer se to nije pokazalo nužnim, nadležna tijela su provodila naše odluke”, zaključila je Bagić.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close