-TopSLIDEBiHPolitika

Nema resursa, BiH će zaglaviti u budžetskim deficitima

Vjekoslav Domljan, jedan od vodećih ekonomskih stručnjaka u BiH, rekao je za N1 da Bosna i Hercegovina slabo radi na privlačenju resursa, te da je u ekonomskom smislu na krizu izazvanu pandemijom korona virusa nije reagovala blagovremeno

BiH je po njegovom mišljenju u teškoj situaciji, i moguće je da zaglavi u budžetskim deficitima.

Domljan tvrdi da BiH i dalje koristi stari model razvoja, koji se temelji na potrošnji i uvozu. Ističe da je to prevaziđeno – i da taj model treba promijeniti.

“Možemo kazati da BiH nije reagirala blagovremeno, s druge strane, nije reagirala dovoljno sveoubuhvatno. Programi nisu bili doneseni na vrijeme. Nisu bili dovoljno opsežni da zadovolje potrebe bh. ekonomije. Kratkoročne mjere koje nisu dio dugoročnog programa donose samo kratkoročno olakšanje”, rekao je u Newsroomu na N1 Domljan.

“Stari model razvoja, koji je prevaziđen, treba zamijeniti novim programom koji se temelji na proizvodnji i izvozu. Toga nema bez produktivnosti. Moraju se uvesti politike produktivnosti koje ne postoje. Nema ih jer nema istraživačkih instititua, nema istraživača, nema ulaganja u istraživački razvoj. BiH ulaže 0,2 posto svog BDP-ja u razvoj, a za EU treba minimalno dva posto. Da svoj udio u svjetskoj trgovini podigne sa 0,3 na najmanje 0,1 ili 0,15 posto”, pojasnio je.

To se radi tako što se mapiraju izvoznici, izvozni sektori po regijama, tako što se slijedi EU put pametne specijalizacije – rekao je.

“Gledati regije, lidere razvoja, vodeća poduzeća, njih podržavati. To su lokomotive koje vuku naprijed, manje kačiti male vagone, mala i srednja poduzeća”, izjavio je Vjekoslav Domljan.

Neophodno je podržavati lance vrijednosti, a onda se na to kače i ostali dijelovi ekonomije, pojasnio je.

“Recept je jednostavan. Južna Koreja i Finska su imale problema u razvoju, onda su to uopćena iskustva. Sada je doba krize, treba nam antikrizni program. Kriza je specifična, svi dijelovi ekonomije padaju. Sada je 50 posto ekonomije palo 100 posto. Treba upravljati istodobno sa stranom ponude i potražnje”, kazao je Domljan.

“Unutar zemlje nema dovoljno resursa. BiH će zaglaviti u budžetskim deficitima. BiH nema unutrašnje rezerve, a vanjska tržišta su zatvorena za BiH. BiH nema rejting. Pomoć razvojnih agencija je ograničena, sredstva MMF-a su ograničena na jednu milijardu, a sve zemlje u razvoju apliciraju. Nema resursa za BiH, posebice na privatnim inostranim tržištima. Specifična i teška situacija za BiH”, pojasnio je gost Newsrooma.

Prema njegovom mišljenju jako se slabo radi na privlačenju resursa.

“Sredstva MMF-a u blagovremeno dodnijeljena, a koja se što se tiče FBiH nisu plasirala. U RS su otišla u pravcu punjenja budžetskih rupa. Ništa nije na tragu onoga što nam treba”, zaključio je.

N1

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close