BiHPolitika

Nema ništa od stvaranja trećeg entiteta

Nema ništa od stvaranja trećeg entiteta: Ne postoji većina koja će podržati izmjene Ustava BiH

Većina političkih stranaka u Bosni i Hercegovini ne bi podržala izmjene Ustava BiH kojim bi se omogućilo stvaranje nove administrativno-teritorijalne jedinice u našoj zemlji.

Priča predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragana Čovića o stvaranju trećeg entiteta u BiH izazvala je oštro negodovanje bošnjačkih političara čiji su glasovi potrebni Čoviću da bi izvršio izmjene Ustava BiH.

HDZ-ov prijedlog za stvaranje treće administrativno-teritorijalne jedinice u BiH trebalo bi da podrže dvije trećine zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, što u praksi nije izvodivo.

Već je jasno kako bilo kakvu reorganizaciju države u tom smislu neće podržati ni Stranka demokratske akcije (SDA), a ni opozicione političke stranke poput Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske fronte (DF).

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović kazao je u razgovoru za Klix.ba da nema te ustavne promjene koja bi BiH mogla dovesti u dodatne etničke i teritorijalne podjele.

“Moguće su samo ustavne reforme koje će iznutra reintegrisati BiH i tako reintegrisanu je voditi u Evropsku uniju i NATO. Optimalno uređenje bi bilo kada bi se BiH uredila po principu multietničkih ekonomskih regija. Za takvo nešto je potrebna saglasnost svih u BiH, a nje trenutno nema”, rekao je Džaferović.

Dodao je da političarima ne preostaje ništa drugo nego da primjenjuju postojeća rješenja, a to je dosljedna implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kako kaže, Dejtonski mirovni sporazum ne predstavlja samo Opći okvirni sporazum za mir u BiH sa 11 aneksa, već i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH.

Šefik Džaferović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Šefik Džaferović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

“Dejtonski sporazum predstavljaju i odluke domaćih i međunarodnih sudova, a posebno onih u vezi sa zahtjevima za osiguranje ravnopravnosti svih građana BiH na cijeloj teritoriji naše zemlje. Sve je to Dejtonski mirovni sporazum, kao i svi zakoni i reforme koje smo od Dejtona do danas usvojili”, kazao je Džaferović.

Ističe da administrativno-teritorijalne jedinice BiH moraju postati istinski multietnične jer tako propisuju ustav. Smatra da u skladu s tim nijedan entitet ne smije biti ekskluzivitet bilo koje etničke grupe u našoj zemlji.

“Svaki drugi pravac, pa tako i zagovaranja o novim entitetima, je pogrešan. To bi BiH vodilo u opasnu zonu dodatnih etničkih i teritorijalnih podjela, što je neprihvatljivo. To je pravac koji bi produbio dodatnu diskriminaciju u BiH, što nam nikako ne smije biti smjer kretanja”, rekao je Džaferović.

Na pitanje da li postoji dovoljna većina za izmjene Ustava BiH i stvaranje trećeg entiteta, Džaferović odgovara da to nije moguće.

“To nema nikakve šanse da prođe u Parlamentarnoj skupštini BiH iz svih ovih razloga koje sam naveo. Vjerujem da su svi svjesni toga i da se u to neće upuštati”, istakao je Džaferović.

Evropski parlamentarci iz susjedne Hrvatske krenuli su u diplomatsku ofanzivu promovišući u EU priču o “federalizaciji” naše zemlje. Džaferović smatra da kod bošnjačkih političara postoji rezerva prilikom spominjanja te teme zbog razumijevanja federalizma na balkanski način.

“Pojam ‘federalizam’ kod onih koji to iniciraju u Evropskom parlamentu podrazumijeva se kao poluga za dodatne etničke i teritorijalne podjele, što je neprihvatljivo. Očekujem od svih članica EU da prilikom usvajanja rezolucija u Evropskom parlamentu vode računa o interesima cijele BiH i svih njenih naroda. Interes svih naroda je cjelovita BiH u kojoj će svaki građanin bit ravnopravan na svakom pedlju ove zemlje”, zaključio je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je nakon sinoćnje sjednice Predsjedništva SDA kako Rezolucija o BiH u Evropskom parlamentu ne smije sadržavati nikakve nove etničke podjele, a da je “federalizam koji spominju neki parlamentarci iz Hrvatske upravo to”.

“Federalizam je upravo podjela BiH po etničkim principima”, kazao je Izetbegović.

Klix.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close