PolitikaRegion

Nema mjesta za BiH u EU

INICIJATIVE 
Radikalni francuski političar predlaže

Nema mjesta za BiH u EU: Proširenje treba zaboraviti

Od svega najgore je to što u politici zaštite okoliša ta zemlja se apsolutno ne uklapa u EU standarde

Evropska unija naprosto treba zaboraviti na proširenje te isključiti mogućnost daljnjeg prijema balkanskih država, posebno Bosne i Hercegovine, predlaže poslanik Evropskog parlamenta iz Francuske Žordan Bardela (Jordan Bardella). 

On je bio nosilac liste krajnje desne stranke Nacionalni pokret, koju predvodi Mari Le Pen (Marie).

U poslaničkom pitanju upućenom Evropskoj komisiji on konstatira da je Balkan neprihvatljiv za EU jer ne ispunjava niti jedan standard za ulazak u taj prestižni klub.

BiH mu je posebno na meti.

Bardela navodi da je i procjena zvaničnog Brisela da je naša zemlja “daleko od ispunjavanja brojnih kriterija za pristupanje EU”.

– Velika poboljšanja neophodna su u segmentu informacija i medija, socijalnoj politici, zapošljavanju te pravosudnom i sigurnosnom aparatu. Od svega najgore je to što u politici zaštite okoliša ta zemlja se apsolutno ne uklapa u EU standarde – istakao je on.

Radikalni poslanik ističe i da je EU od prošle godine u rješavanje migrantske krize u BiH uložila skoro 34 miliona eura, a ta kriza i dalje bjesni.

– U svjetlu veta koje su dale Francuska, Španija, Holandija i Danska, da li bi EU trebala jednostavno prihvatiti sve procedure pristupanja i objaviti da neće primati države kojima nije mjesto u EU – napisao je Bardela.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close