“Nek’ prenoći…” – Istina koja „nije u javnom interesu“

19. sjednica Općinskog vijeća Visoko, ma koliko god da se radilo o „duboko političkoj i principijelnoj prirodi“ razmimoilaženja u mišljenju Amre Babić -načelnice Općine Visoko i Halima Zukića – predsjednika OO SDA Visoko, odnosno Izvršnog odbora SDA Visoko ili Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Visoko, koliko god čekali „da prenoći“, je iznijela na vidjelo ono što se već mjesecima špekulira po kuloarima, a to je da u visočkoj SDA ima velikih problema. Priroda tih problema može biti svakovrsna, ali iznošenje unutarstranačkih problema u javnost, te prenošenje istih u organe lokalne vlasti ilustrativno pokazuje da koncenzus nije moguć ili nije poželjan – takav odnos prema političkom diskursu javnosti šalje poruku da „vlast“ ima svoje prioritete bitnije od interesa građana.

Javnosti radi, vijećnici Općinskog vijeća Visoko iz reda SDA nisu došli na 19. Sjednicu. Od 12 vijećnika SDA na sjednici su bila dva. Načelnica Amra Babić je ipak odlučila da se sjednica održi, naravno sve u skladu s Poslovnikom o radu Općinskog vijeća Visoko.

14 vijećnika je održalo sjednicu i usvajalo ili ne, predložene odluke i informacije. Ta činjenica je sada manje bitna, u odnosu na razvoj situacije, koja kazuje da visočka SDA puca po osnovni šavovima. Rano je suditi o tome tko je – a tko nije u pravu. Biti u pravu u ovakvim okolnostima nikom ništa ne znači.
Poražavajuće je spoznanje, a to naglašavamo već desetljećima, da nemamo političkih partija, a samim tim niti političkih preduslova za zdravo društveno-političko kreiranje društvene zajednice.

Politički populizam je iznjedrio određene grupe i grupice koje funkcionišu oligarhijskom metodologijom iza zatvorenih vrata. Javnost se ignoriše, a afirmišu interesi o kojima niko ne želi da govori.

I poslije ovog „dešavanj“ JAVNO se nije oglasila „vladajuća politička partija“, a niti Načelnica. Opozicija mudro šuti, izuzmemo li reakciju A-SDA Visoko.

Nezvanični izvori špekuliraju:
– o „duboko političkoj i principijelnoj prirodi“ razlaza na relaciji Amre i Halima,
– da vijećnici, naravno iz SDA, nisu ni znali u „kome grmu leži zec“,
– da Izvršni odbor SDA Visoko nije podržao javno oglašavanje Predsjednika,
– da Amra Babić formira NEFORMALNU političku snagu s kojom će nastaviti vladati gradom, itd.

Najmanje je bitno kako će se dalje odvijati situacija nakon 19. Sjednice Općinskog vijeća Visoko. Ništa više neće biti kao prije. Doskorašnje stvaranje privida kako ipak sve funkcioniše u skladu sa zdravim političkim diskursom unutar vladajuće partije, od sada može biti priča za malu djecu.
Ne vjerujem da u datim okolnostima postoje krivci ili pravednici. Godinama pokušavamo ukazati kako SISTEM političkog djelovanja formalno opstoji, ali da u suštini imamo jedno veliko NIŠTA po pitanju političkih partija.
Svi koji danas pretenduju na vlast, ma koliko god da imaju „DOBRU VOLJU I ISPRAVAN NIJET“ nemaju elementarnih preduslova za realizaciju bilo koje ideje ili projekta. Politička scena je prebukirana „sitnošićarđijama“ ili „mladim kadrovima“, koji nemaju elementarne preduslove za političko djelovanje. Sve dok nisu u stanju osigurati vlastiti egzistencionalni minimum, već političkim aranžmanima ih „kupuju“ lideri, od njih se ne može očekivati smislen i učinkovit politički aktivizam. Njihove mogućnosti su skromne, bolje reči nikakve.

I ovo „čudo“ će kratko potrajati. Naći će se neki kompromis „da su vuci siti i ovce na broju“, ali neće se doći do suštinskog problema. Neće se stanje političke zbilje „resetovati“ – „restartovati“ kako bi se sistemski podigli svi faktori koji znaju, mogu i umiju djelovati i drugačije. Agonija visočke politike ne traje od pojave Amre ili Halima. Radi se o kontinuitetu visočke politike od prvih višestranačkih izbora s početka devedesetih.

Da skratimo „pametovanje“ i konačno ponudimo ISTINU. Problem visočke politike je 100% koncentrisan u političkim liderima – prividno, ali suštinski je problem u JAVNOSTI i prije svega PRIVREDNICIMA, koji se politikom bave u mjeri interesnog očuvanja vlastitih ubjeđenja.
„Istina nije vrhovna vrijednost demokratske pravne države. Ima, zapravo, mnogo stvari koje u hijerarhiji takve države stoje iznad. Takozvani „javni interes“, na primjer: istina, sama po sebi, ne mora biti javni interes.
Dakle, postoje istine koje su protivne javnom interesu. Dakle, postoje laži koje su u javnom interesu…
Niti jedan društveni poredak, bilo da se poziva na nju i djeluje u njeno ime, bilo da je nezainteresovan za nju i sankcioniše je, zapravo ne podnosi istinu.” – Andrej Nikolaidis

I sve dok se nadamo da probleme rješavaju oni koji ih proizvode živimo u iluzornom vremenu, a prije svega u vremenu „TALIBANSKE DEMOKRATIJE“. Da pojednostavimo – krivi su svi oni pojedinci – građani, koji se smatraju zdravorazumnim bićima i građanski odgovornim individualcima. Sve osim toga, na dalje što slijedi jeste, i jedino je bjeg od vlastite odgovornosti, kukavičluk i sa svjetovnog i s vjerskog aspekta.

S druge strane, živimo u vremenu poremećenih društvenih kriterija, te pridajemo značaja nečemu što ne zavređuje. Visočka politika, a s pravom se može reči i za bh. politiku, samo je jedna karika u LANCU društvenih tokova. Osvrnemo li se oko sebe, možemo pronaći „milion primjera“ dobrog i uspješnog djelovanja po svim segmentima društvene zbilje. Ne kazuje li to da se i u ovakvim okolnostima može biti uspješan privrednik, društveni radnik, sportista ili učenik. Naravno da može.

Politika nikada i nigdje nije imala značaja koji joj se pridaje u BiH, pa i Visokom. Zakonska rješenja su preduslov društvenog djelovanja – okvir za legitimno djelovanje.
To što „građani“ – birači – glasači svoju odgovornost prebacuju na druge nije ništa drugo nego ljenost i licemjerstvo.

POLITKA – VLAST je uvijek i vazda bila, i ostat će, ogledalo prosječne mentalne svijesti OBIĆNOG INSANA.
I zato, za sve društvene nedaće ne tražimo kricve u drugima. Krivica je u nama, kako je to dobro opjevao Đorđe Balašević: „Krivi smo mi što smo se sklanjali“.

„Ako postojanje pravne države – dakle, državne imperije pravila – sačinjava suštinu političke kategorije demokracije, iz toga slijedi ključna filozofska posljedica da politika nema nikakav samosvojni odnos sa istinom“. (Alain Badiou – U predgovoru izdanju Mračnog raspada iz 2009. godine)

M.H. – magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close