-TopSLIDEKulturaVisoko

Nejra Mlačo i Armin Numanović među 73 najbolja studenta u F BiH

Nejra Mlačo – Najbolja studentica Medicinskog fakulteta u Sarajevu

 

Armin Numanović – Najbolji student 2016/2017. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo

 

Uručene novčane nagrade za 73 najbolja studenta u Federaciji BiH

(fmon.gov.ba)

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberovićuručila je u utorak, 13.12.2016. godine, na prigodnoj svečanosti u Mostaru, najboljim studentima sa sva 73 javna fakulteta u Federaciji Bosne i Hercegovine zaslužena priznanja i jednokratne novčane nagrade za izvrstan uspjeh ostvaren u prošloj akademskoj godini.

Sredstva za jednokratne finansijske podrške, u iznosu od po 2.000,00 KM, osiguralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti iz Budžeta Federacije BiH za 2016. godinu, ukupno 146.000,00 KM.

U skladu s Odlukom o provođenju postupka kandidiranja za dodjelu podrške, studente su nominirali fakulteti koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH (univerziteti u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Bihaću te Univerzitet „Džemal Bijedić“ Mostar i Sveučilište u Mostaru), i to po jednog sa svakog fakulteta, a prema kriterijima koje je utvrdilo i objavilo ovo Ministarstvo.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberovićčestitala je ovom prilikom nagrađenim studentima te se zahvalila svim javnim visokoškolskim ustanovama, kao i profesorima i nastavnicima koji u svom svakodnevnom radu ulažu mnogo truda i predanosti kako bi njihovi studenti ostvarili najbolja postignuća i rezultate u učenju.

Dragi studenti, čestitam vam na izuzetnom uspjehu. To je potvrda da ste predano i marljivo radili, da ste shvatili značaj obrazovanja i poznavanja struke te vrijednost znanja kao univerzalne kategorije koja pojedincu omogućava pomak, a svijetu preporod. Posebno smo ponosni što su se na naš poziv odazvali svi javni univerziteti u FBiH te dostavili imena svojih najboljih studenata, s prosjekom ocjena od 10 ili blizu 10, odnosno 5 ili blizu 5, a koji zaslužuju nagradu i svaku drugu podršku na putu da izrastu u izuzetne stručnjake i uglednike našeg društva“, kazala je, između ostalog, federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Dilberović.

Podsjetila je da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti i ove godine osiguralo podrške za studente s invaliditetom (18 studenata) te studente Rome koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u FBiH, u ukupnom iznosu od 47.000,00 KM. Također, s ciljem ostvarivanja boljeg studentskog standarda, ovo Ministarstvo, između ostalog, subvencionira smještaj i ishranu u studentskim centrima u FBiH za oko 400 studenata godišnje, osigurava podršku različitim projektima studentskih organizacija te sufinansira Fond za studentske zajmove Federacije BiH.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close