Nedostupnost Zemaljskog muzeja je anti-civilizacijski čin!

Grupa univerzitetskih radnika uputila je pismo Vjekoslavu Bevandi, predsjedavajućem Vijeću ministara, Nerminu Nikšiću, premijeru Vlade FBiH Željki Cvijanović, premijerki Vlade RS kao i svim ministrima u kojem se navodi neophodnost nastavka sa radom Zemaljskog muzeja BiH.

Autor: Buka

Pismo Vam prenosimo u cjelosti.

Poštovani predsjedavajući Bevanda, poštovana predsjednice Cvijanović, poštovani predsjedniče Nikšić, poštovani ministri,

Uvjereni smo da dijelite naše mišljenje da je neprihvatljivo da Zemaljski muzej BiH bude nedostupan javnosti već tako dugo vremena. Neprihvatljivo je da je građanima ove zemlje oduzeto pravo da posjete Muzej i uče o kompleksnom naslijeđu Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja, Roma, Bogumila i istoriji civilizacije na Balkanu još od neolitskog vremena koju ovaj Muzej baštini. Dramatičnim kršenjem ovog prava pogođeni su naročito učenici i studenti kojima Muzej treba biti jedan od temelja obrazovanja, kao i naučnici kojim je Muzej neophodan u istraživanju. Žrtve nedostupnosti Muzeja za javnost su i mnogobrojni gosti koji posjećuju BiH.

Ne želimo da prejudiciramo konačno rješenje statusa Zemaljskog muzeja. Zahtijevamo da se hitno donese privremeno rješenje do konačnog rješenja. Tražimo da donesete odluku o postavljanju privremene uprave i o privremenom finansiranju. To je u interesu svih garađana u ovoj zemlji i svih njenih naroda i manjina.

Nedostupnost Zemaljskog muzeja BiH za javnost je anti-civilizacijski čin koju sebi ne možemo dozvoliti u drugoj dekadi 21. stoljeća.

Vjerujemo da ste i vi pogođeni ovim problemom kao ljudi i kao političari. Vi imate mogućnost da promijenite ovo katastrofalno stanje koje ponižava sve ljude u BiH i izaziva nevjericu u cijelom svijetu.

 

S poštovanjem,

 

Prof. Ognjenka Finci

Prof. Zdravko Grebo

Prof. Bojan Hadžihalilović

Prof. Srđa Hrisafović

Prof. Asim Mujkić

Prof. Haris Pašović

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close