Nećete vjerovati koliko je jedan šeik platio kamilu!

Život kao iz bajke

NEZAMISLIVA RASKOŠ: Nećete vjerovati koliko je jedan šeik platio kamilu!

Arapski šeici vode život nezamisliv običnim ‘smrtnicima’. Jedni danonoćno orgijaju, drugi vozaju dijamantne automobile, a treći naručuju deserte sa jestivim zlatom…

Šeik Rashid, najstariji sin vođe Dubaija – šeika Mohammeda, sa svega 33 godine, preminuo je prošle sedmice nakon srčanog udara. Tako bar tvrdi službeni izvještaj. Jer vrlo je poznato da je taj zgodni i šarmantni princ vodio blistav život ispunjen konjskim trkama, lijepim ženama i brzim automobilima. A često se špekulisalo da je bio narkoman i ovisnik o seksu.

seik

Raskalašeni život arapskih šeika omogućava im njihovo nevjerovatno bogatstvo. Otac glamuroznog princa Rashida, šeik Dubaija i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Rašid al Maktum (66) “težak” je više od 20 milijardi dolara, što ga čini petim najbogatijim monarhom svijeta. Emiratima vlada od 2006. godine.

Klimatizirane štale za konje

Poznat je kao veliki ljubitelj konja. Najveći je svjetski vlasnik trkačkih konja, koji su osvojili više od 150 trofeja. Vlasnik je farmi konja u SAD-u, Australiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj i brojnih vrhunskih grla, te domaćin Dubai World Cupa, konjičke utrke s najvećim nagradama. Prije tri godine je u Engleskoj potrošio više od 10 miliona dolara na kupovinu 25 ždrijebadi. Odmah ih je smjestio s ostalim konjima u klimatiziranim štalama čiji je strop visok devet metara, a pod prekriven borovinom šeikovi ljubimci provode ljeto u Engleskoj, a zimu u Dubaiju.

– Ljubav prema konjima mi je u krvi. Arapska plemena su uzgajala konje još prije nekoliko stoljeća – rekao je bogataš.

Ima dvije supruge. Hind bin Maktoum (53), koja gotovo nikada nije viđena u javnosti, rodila je 12 djece, te je poznata kao “prva dama Dubaija”. Rodica je svog muža i za njega se udala kada je imala 17 godina, a on je bio 13 ili 14 godina stariji od nje. Vjenčanje je koštalo 100 miliona dolara i bilo je prvi veliki javni događaj u Dubaiju. Ona je i majka preminulog Rashida.

seici

Princeza Haya je emirova druga žena. Ona je kćer bivšeg kralja Jordana Husseina. Za emira se udala 2004. godine. Par ima dvoje djece. Inače, šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum ima 24 djece.

Za devu 2,7 miliona dolara

Njegov sin, prijestolonasljednik Dubaija Hamdan bin Mohamed bin Rašid al Maktum (32) poznat pod nadimkom Fazza, prilikom posjete jednom od najskupljih njujorških restorana u pratnji osam članova osobnog osiguranja naručio je kup od vanilije sa jestivim zlatnim listićima vrijedan 1.000 dolara, a za devu je jednom prilikom dao 2,7 miliona dolara. Ove godine je mladi šeik posjetio Hrvatsku. Princ koji obožava poeziju i već je objavio nekoliko zbirki, je uživao u Dubrovniku, na otocima, a posjetio je i Crnu Goru.

Prošlog ljeta Hrvatsku je posjetio jedan od najpoznatijih arapskih šeika poznat po svojoj ekstravaganciji. Njegovo kraljevsko visočanstvo Princ Awaleed bin Talal (60) iz Saudijske Arabije, unuk osnivača Saudijske Arabije i nećak kralja Abdulaha, koji je za svoj boravak zakupio polovicu hotela “Esplanade” i na cijeli dan tvrđavu Medvedgrad.

Mercedes optočen dijamantima

Njegove omiljene igračke su automobili, a u svojoj kolekciji ih ima oko 300. Nakon čitave kolekcije sportskih automobila, Rolls Royceva i svih modela koje je poželio, princ je prošle godine zaželio dijamantni Mercedes vrijedan 48 miliona eura.

mercedes

Na njemu su se dijamanti nalazili doslovno svuda – na auspuhu, felgama, retrovizorima…

Princu se toliko svidio njegov novi bliješteći ljubimac da je odlučio imati i takav motor, pa je sljedeća investicija od 3,5 miliona eura otišla na nabavku dijamantnog motocikla.

Normalno je imati bar nekoliko aviona

Prije dvije godine na Dubai air show “planuli” su avioni jer su se bogati šeici odlučili na kupovinu ne jednog, nego više njih. Kao i kupnja jahte, njima kupovina aviona ne predstavlja neko veliko opterećenje za džep. Šeik Hamdan bin Mubarak al Najan, ministar visokog obrazovanja Ujedinjenih Arapskih Emirata i vlasnik kompanije “Royal jet” tada je naručio sedam velikih letjelica, dva aviona srednje veličine i dva poslovna aviona.

Inače, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati zajedno drže 70 posto tržišta privatnih aviona Srednjeg istoka i sjeverne Afrike.

Autor: (D. K.) – avaz.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close