BiHIntervjuM plusPolitika

Ne želim napraviti nijedan loš korak prema bilo kojem Bošnjaku

Predsjednik Republike Srpske i novoizabrani član Predsjedništva BiH govori o planovima na novoj funkciji, budućoj saradnji sa Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem

 

Razgovarao: Dino Bezdrob/Klix.ba

 

 

Predsjednik Republike Srpske i novoizabrani član Predsjedništva BiH govori o planovima na novoj funkciji, budućoj saradnji sa Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, ponašanju ambasadora, formiranju vlasti na državnom nivou te previranjima na političkoj sceni u RS-u i FBiH.

Inauguracija u Predsjedništvu BiH je 20. novembra. Šta možemo očekivati od tog dana, odnosno od vašeg manadata i koji će biti prioriteti u radu? 

To je formalan dan uvođenja novog Predsjedništva i ja ću biti prisutan. Ja ću predložiti kolegama da donesemo zajedničku izjavu u kojoj ćemo tražiti od evropskih organa da BiH što prije daju status kandidata, bez obzira na formalno ispunjene ili neispunjene uslove kako bismo pokazali našu opredijeljenost za EU.

Moramo krenuti snažno, moramo pokušati napraviti atmosferu saradnje. Nisam došao u Predsjedništvo BiH da radim bilo šta protiv nekoga. Pokušat ću da radimo svi zajedno, a to podrazumijeva da riješimo nagomilane probleme. Nisam naivan da mislim kako će to biti odmah, ali očigledno je da ovakva konfiguracija u BiH na nivou državnih institucija nije dala rezultate, činjenica je da su ovakvu konfiguraciju napravili visoki predstavnik i Međunarodna zajednica. Takvu, dosadašnju, politiku moramo odbaciti i kretati se u okviru politike koju ćemo mi zajednički utvrđivati. Ja pozivam na dogovor i saradnju da napravimo bazični konsenzus šta možemo, a šta ne.

Politiku svršenog čina koju je ranije vodio visoki predstavnik, a podržale bošnjačke strukture, ću odbaciti i mislim da ona ne može biti prihvaćena, pogotovo ako ima mjera centralizacije. Mislim da je važno da otvorimo karte u narednom vremenu.

Prošlo je vrijeme visokog predstavnika, da on neopravdano na račun BiH zarađuje 24 hiljade eura mjesečno, hoda po svijetu i najčešće ne govori istinu i mislim da će prva mjera opredjeljenja za suverenitet BiH biti udaljavanje visokog predstavnika i sudija iz Ustavnog suda BiH kako bismo mogli pokazati opredijeljenost za suverenost i BiH koja funkcioniše.

Ne treba niko da se plaši Milorada Dodika, jer su neki od mene željeli da naprave babarogu. Ja veoma poštujem bošnjački narod, ali se ne slažem s nekom politikom i valjda je to normalno.

Ne želim napraviti nijedan loš korak prema bilo kojem Bošnjaku, ali neću prihvatiti politiku bošnjačke elite koja je ponegdje loša za sam bošnjački narod, a tendeciozno loša prema narodu koji ja predstavljam. To je paket političkih mjera koje treba donijeti odmah, uspostaviti normalizaciju sa Srbijom u vezi s granicama, riješiti probleme s Hrvatskom i svesti na odnose koji nisu opterećeni bilo kakvim stvarima.

Što se tiče unutrašnje ekonomske politike, bez obzira na to što se pokušalo razvlastiti Predsjedništvo kao izvršni organ i da se formira Vijeće ministara kao kvaziizvršni organ, Vijeće ministara treba svesti na pitanje pomoćnog organa Predsjedništvu koje mora aktivno predlagati mjere iz svoje nadležnosti za zaštitu ekonomije, naročito pitanje domaće proizvodnje i stvaranje koncepta novih proizvodnji u BiH, jer bez toga nema rasta BDP-a.

Mjerama zaštite domaće proizvodnje na granici se može dosta toga učiniti. To nije protiv prakse EU, ali traži našu odlučnost. Naravno da će EU uvijek biti protiv, ali ne trebamo činiti ništa što već ne funkcioniše u svijetu. Ovako dajemo ogroman novac za uvoz flaširane vode, sokova i mnogo čega drugoga. Ova država može napraviti dvije u RS-u i tri ili četiri u FBiH fabrike vode koje se mogu postaviti na regionalno tržište. Ovako je flaširana voda iz Hrvatske ili Srbije, a to je samo jedan primjer.

Možemo li očekivati jednog novog, proevropskog Dodika, spremnog na saradnju i kompromise ili nas očekuju prepucavanja, tenzije i blokade ako se ne budete slagali u vezi s određenim pitanjima s Džaferovićem i Komšićem?

Ne možete. Možete me očekivati onakvog kakav ja jesam. Ja nisam protiv EU. Ne možete očekivati da se Milorad Dodik modelira. Ja imam svoj stav. To što je neko od mene pravio babarogu, ne želim s njima ratovati i briga me za njih. Moja politika je uvijek bila politika kompromisa, ali su neki pokušali voditi politiku manipulacije, što sam uvijek odbijao. Ako BiH želi pokazati suverenost, spreman sam biti dio toga, ali to podrazumijeva da nema negacija BiH, ali ni negacija Republike Srpske. Nikada nisam negirao dejtonsku BiH, već BiH koju su sklapali visoki predstavnici, a ništa nisu uradili. Oni su donijeli 560 odluka, od čega je 300 novih zakona koji su modelirali sistem u BiH koji se pokazao neuspješnim, a onda napadaju nas da smo mi neozbiljni. Oni ne valjaju, a ne mi, oni su nam to nametnuli. Ja poštujem i uvažavam svakog čovjeka, i koji živi u Sarajevi i u Banjoj Luci. Ali ovakva politika se pokazala kao neuspješna.

Kada smo rekli nemojte da propustimo priliku da se branimo od migranata, rekli su da Dodik izmišlja. Kada imamo taj problem, šta smo uradili? Hajmo se zajedno dogovoriti da i Srbiji i Crnoj Gori kažemo da prestanu puštati migrante i da ćemo smatrati da nas žele ugroziti. Ali ta politika podrazumijeva i drugu politiku, a ne samo tu. Ja sam spreman raditi ono što je korisno za sve ljude ovdje. Neću zaustaviti nijedan program u FBiH, ali neću dozvoliti da neko zaustavlja u Republici Srpskoj.

Veliki ste kritičar međunarodnih predstavnika u BiH, stranih sudija, a posebno Valentina Inzka i američke ambasadorice Maureen Cormack. Očekujete li da će novi američki ambasador Eric Nelson imati drugačiji pristup?

Sve zavisi od njega. Ja sam na crnoj listi, kako vole reći u Sarajevu. Ja nisam protiv saradnje. Ja uvažavam i obožavam Trumpovu Ameriku koja kaže da se neće miješati u unutrašnje stvari drugih zemalja. A ne Ameriku Maureen Cormack koja pokušava držati predavanje kako se treba ponašati. Neka to nosi sa sobom u penziju.

Svi ambasadori će se, što se mene tiče, morati navići na pozicije kao sve njihove kolege u normalnim zemljama. A da se oni petljaju u unutrašnje stvari BiH, nema potrebe da se sastajemo. Za odnos između BiH i Amerike i što traži bilateralni odnos, uvijek sam otvoren.

Ali da imate ambasadoricu kao što je Cormack, da ide u Tužilaštvo i pakuje optužnice, da dolazi u izbornu komisiju i govori o zloupotrebama, izbori nisu ni održani, da imate ambasadora koji se nameće u mnogim pitanjima, naravno da ću to odbiti. Sa mnom će biti lako, ja sam u tome prepoznatljiv.

Jeste li razgovarali s budućim kolegama Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem nakon izbora?

Nismo se čuli, ali naši ljudi sarađuju na nivou protokolarnih dogovora. Ja nemam nikakav problem s Džaferovićem. Nisam ga birao, niti on mene. Neću prihvatiti bilo kakvo omalovažavanje događaja iz prošlosti u kojima smo on i ja eventualno učestvovali. Ako se postavi dnevni red koji će biti koristan za sve, zašto da ne budemo u većini. Savršeno dobro zna gospodin Džaferović šta može proći kod mene, ali i ja savršeno dobro znam šta može proći kod njega. Ono što je između mene i njega razlika jeste da ja dolazim kao neprikosnoveni autoritet i politički predstavnik Srba, a on će uvijek morati da zovne telefonom i vidi kako će, a ja ću moći da donesem odluku istog trena. Možda će tu malo šepati, ali vidjet ćemo.

SNSD je definitivno najjača stranka na političkoj sceni Republike Srpske. Mnogi sada prelaze na vašu stranu. Kako ste uspjeli nanijeti, čini se, najveći udarac opoziciji?

Najveći udarac je opozicija dobila na izborima. Nisu imali adekvatnu politiku jer su išli samo s jednom vrstom negacija svega u Republici Srpskoj. To može biti interesantno jedno vrijeme, ali ako ne pređete u politiku reprezentacije, onda ostajete samo negator koji gubi.

Ja se organizovano ne bavim pitanjima prelazaka. Ja sam spreman razgovarati sa svima. Obren Petrović je imao normalan i racionalan pristup. On je pokušao preko svoje partije, kao pobjednik u njoj, izgraditi novu politiku. Njemu trebaju investicije, a mi smo to radili i napravili autoput Banja Luka – Doboj. On je to cijenio i shvatio da može dobiti još veće benefite za Doboj ako budemo sarađivali. On je predlagao u okviru svoje partije da to urade, oni nisu htjeli. On je ostao dosljedan politici, sad je tu i dobrodošao je.

Što se tiče gospodina Dragana Čavića, on je kazao da je Savez za promjene propao, da ništa ne vrijedi i da sada gube i trebaju se usmjeriti ka volji naroda.

Kako ćete preći preko nekih direktnih izjava, poput one potpredsjednika NDP-a Zdravka Krsmanovića da je za vas pripremio VIP ćeliju u fočanskom zatvoru?

Ko drugome kopa jamu, sam u nju može upasti.

S kim planirate formirati vlast na državnom nivou? Za razliku od RS-a, u FBiH situacija je mnogo komplikovanija, mnogo je opcija, a čini se da niko ne želi u koaliciju sa SDA.

Moram priznati, koliko mi vrijeme dozvoljava, ne mogu ukapirati o čemu se radi na političkoj sceni u Federaciji BiH. O čemu se tu radi, ko koga ganja, ko koga nagovara, u jednom kantonu hoće, u drugom neće, u FBiH ne možemo… Jedina logična politika je da sačekamo ko je reprezentan u ime FBiH. Nama je partner Federacija BiH i mi ćemo sačekati i vidjeti ko je na nivou federalne reprezentacije unutra i s njima ćemo graditi zajednički nivo. Ja bih volio da to bude u decembru ako je moguće. Ali ako nije, bit ću prisiljen na čekanje. A to znači paraliza i ono što sam rekao na početku razgovora, odmah se može prekrižiti.

Nemam namjeru raditi za Srbima iz propalog Saveza za promjene. Veoma će teško biti dalje raditi. Pozivam ih da što prije to urade. Ne ulazim u probleme FBiH ni međusobnih odnosa. Ko bude dominantan na nivou FBiH u smislu vlasti, oni su nama sagovornici.

Često mi kažu da je došlo vrijeme da uzvratimo Stranci demokratske akcije (SDA) na način kako su oni nas mizerno prevarili. U smislu da dođemo pregovarati, složiti se sa svim ekonomskim programima, a sutradan su napravili pakt za SzP. Ja kažem da nema nikakvog revanšizma. Ako je SDA dominantna u FBiH, mi ćemo uzeti tu strukturu, ako je neko drugi, isto tako.

Neću kao Bakir Izetbegović da pravim gužvu. Dovoljno je gužva u FBiH, samo još ja treba da kažem s kim hoću, a s kim ne. Narod je birao, ko dobije moć u institucijama, on je naš sagovornik, a razgovarat ćemo i s ostalima koji imaju kapacitet. Vjerujte, nemam predstavu šta će se desiti u FBiH i kada.

Da li će Zoran Tegeltija biti novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

On je jedan od važnijih ljudi SNSD-a. Vodio je jedan od najznačajnijih resura, bio je osam godina ministar finansija. Ima dosta kontakata i iskustva na zajedničkom nivou i smatram da možemo zajedno raditi na reprezentaciji Republike Srpske u Sarajevu. Ostalo je još da razgovaramo, ali vjerujem da će to biti uredu. Još mi se ništa nije otelo.

Razgovarao: Dino Bezdrob/Klix.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close