Ne nazire se rješenje za vozila koja godinama trunu u skladištima

Radna grupa za kompletiranje svih podataka o pravosnažno oduzetim vozilima, koju je još u septembru prošle godine formirao Savjet ministara BiH i dao joj zadatak da u roku od 45 dana izradi informaciju o tim vozilima, do danas nije uradila ništa.

Umjesto da traži krivca, Savjet ministara BiH, na sjednici održanoj 19. marta ove godine, izmijenio je Odluku o imenovanju Radne grupe za utvrđivanje i kompletiranje svih podataka i dokumenta o pravosnažno oduzetim vozilima i to na način da je promijenio samo jednog člana te grupe u ime Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i imenovao koordinatora ove grupe.

I u Upravi za indirektno oporezivanje BiH i Ministarstvu komunikacija i transporta BiH kažu da ne znaju zbog čega Radna grupa nije izašla ni na teren.

“Mi smo svoj posao uradili. Predložili smo dva člana Radne grupe u ime Uprave za indirektno oporezivanje i dostavili sve podatke koji su od nas traženi”, rekao je Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije UIO.

U Ministarstvu prometa i komunikacija su naveli  da su članovi Radne grupe prvi sastanak održali 20. januara u Banjaluci.

“Ministarstvo ne raspolaže informacijama o razlozima zbog kojih do 20. januara 2014. godine Radna grupa nije započela rad, niti o razlozima zbog kojih zadaci Radne grupe nisu okončani”, rekli su u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Na pitanje zbog čega je Savjet ministara BiH izmijenio svoju raniju odluku, u Ministarstvu kažu da je to urađeno na osnovu  zahtjeva SIPA za promjenu člana Radne grupe kojeg oni delegiraju i zbog obavijesti UIO da je potrebno imenovati koordinatora te radne grupe.

Izvor “Nezavisnih” blizak Radnoj grupi tvrdi da je Savjet ministara BiH, Radnu grupu formirao “na brzinu” i samo “pro forme”.

“Donijeli su odluku u septembru i dali rok od 45 dana da to pitanje bude riješeno, a skoro mjesec dana se samo čekalo da to bude objavljeno u ‘Službenom glasniku BiH’, bez čega nije moglo biti započeto sa radom. Odmah nakon toga SIPA traži da njen član bude promijenjen. Šta je sljedeće, ne znam”, kaže naš izvor.

Kako ističe, pred Radnom grupom je gotovo “nemoguća misija”, jer treba da utvrdi u kakvom je stanju oko 1.650 pravosnažno oduzetih vozila i to tip i marku vozila, u kakvom je stanju vozilo, da li na njemu nedostaje dijelova i slične podatke.

Podsjećanja radi, rješavanje problema oduzetih vozila u carinskom postupku traju već desetak godina, a kako stvari sada stoje, jedino moguće rješenje za većinu tih vozila je njihovo uništavanje, što bi državu moglo da košta i nekoliko miliona KM.

Naime, većina tih vozila “legalno” ne može da bude “uvežena” u BiH, jer ne ispunjavaju EURO 3 kriterijume koji su neophodni da bi vozilo moglo biti prodato ili dato nekoj od institucija ili nevladinih organizacija.

“Za to su krivi sudovi u BiH, koji nakon utvrđivanja da su vozila nelegalno uvezena u BiH nisu predložili i rekli šta dalje. Trebao je presudom reći da vozilo bude uništeno, da bude prodato i da novac ode u budžet ili da nekome bude poklonjen”, ispričao je izvor “Nezavisnih”.

U ranijim pokušajima da se UIO “riješi” velikog broja vozila, čije  je čuvanje u skladištima širom BiH državu koštalo nekoliko miliona KM, a o čemu su “Nezavisne” već pisale, bilo je različitih mišljenja. Dok su jedni predlagali da bude zaobiđen zakon i vozila budu uvezena u BiH, drugi su tražili njihovo uništavanje, a čak je bilo i prijedloga da u BiH  bude napravljena fabrika za uništavanje tih vozila.

Nedavna analiza, koju je uradilo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, pokazala je da od oko 1.600 vozila tek manje od deset odsto njih ispunjava uslove za korištenje i “vraćanje na ulicu”.

Većina ovih vozila oduzeta je 2003. godine, kada su vrijedjela desetine hiljada KM s obzirom na to da su bila stara od tri do deset godina, međutim, danas da gotovo i nema zainteresovanih za njihovu kupovinu osim auto-otpada.

Od 2003. godine za skladištenje ovih vozila Uprava za indirektno oporezivanje plaća 345.000 KM godišnje.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close