Novac od Elektroprijenosa ide i na zapošljavanje!

Entitetski premijeri Nermin Nikšić i Željka Cvijanović danas su na konferenciji za medije u Sarajevu potvrdili kako su deblokadom rada “Elektroprijenosa BiH”, stvoreni uslovi za otvaranje novih radnih mjesta u ovoj kompaniji, prije svega onih iz elektro struke, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Kako su i ranije potvrdili, od akumuliranih 308 miliona maraka, 200 miliona bit će usmjereno na investicije u Elektroprenosu BiH, a 98 miliona KM ide Vladi Federacije BiH i Vladi RS i to u omjeru 58 % naprema 42 %.

Na upit novinara da li će od pomenutih 200 miliona namjenjenih za investicije u Elektroprenosu dio kolača pripasti i bh. kompanijama, prije svega „Energoinvestu“ Sarajevo i „Elektroinžinjeringu“ iz Banje Luke, i Nikšić i Cvijanović su se složili da će uraditi sve što je u njihovoj moći da na projektima Elektroprenosa domaće kompanije uzmu što bolje učešće.

Nikšić je kazao kako će Vlada Federacije svojih 58 miliona KM, koliko joj je pripalo od akumulirane dobiti Elektroprenosa, dio usmjeriti za izmirenje dijela starih obaveza, jer  je ovaj novac bio planiran u budžetu za prošlu godinu.

Deset miliona bit će usmjereno i prema Federalnom zavodu za zapošljavanje kako bi se podstakli projekti za otvaranje novih radnih mjesta.

Dio novca bit će upotrijebljen i za osiguranje povoljnih kreditnih linija, koji će također imati cilj otvaranje novih radnih mjesta.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close