Ne kupujte knjige prije početka nastave

Nova školska godina počinje uskoro, 2. septembra. Većina roditelja u dilemi je da li kupovati knjige sada ili sačekati upute nastavnika o neophodnom štivu.

Federalno ministarstvo obrazovanja već je objavilo spisak udžbenika po nastavnom planu i programu.

Upotrebne dozvole

No, s kupovinom bi, ipak, trebalo sačekati i vidjeti koji će udžbenici biti prihvaćeni od nastavnika, savjet je Damira Mašića, ministra obrazovanja FBiH.

Prema njegovim riječima, od prvog do osmog razreda devetogodišnjih osnovnih škola važe stara pravila i ti udžbenici i dalje imaju dozvolu za upotrebu.

– Po starim pravilima, bilo je odobreno više udžbenika za isti predmet i isti razred, a onda su predmetni nastavnici birali koji će od tih udžbenika biti u upotrebi. Međutim, za deveti razred nema nedoumica, jer za svaki predmet postoji samo jedan udžbenik. A za ostalo, objektivno, treba sačekati i vidjeti koji će udžbenik biti prihvaćen od nastavnika. Znam da je to komplicirana procedura, što i jeste razlog zbog kojeg smo prešli na novi sistem – istakao je Mašić.

Nema kašnjenja

Govoreći o cijenama knjiga, Mašić je, između ostalog, rekao da su svi udžbenici u prometu i da nema nikakvog kašnjenja.

– Ono što je pozitivno jeste da je većina izdavača najavila sniženje cijena udžbenika. Prošle godine cijena udžbenika za deveti razred bila je osam KM, a neki najavljuju da će biti još niža – naveo je Mašić.

Prva sedmica septembra bit će i udarni termin za kupovinu udžbenika i školskog pribora, kada počinju i prvi dani škole, te će roditelji tek tada od nastavnika saznati po kojim će se autorima raditi u školama, odnosno koje knjige trebaju kupiti.

U ZHK u školu tek u januaru 2014.!

Dok školarci u ostalim kantonima u FBiH kreću u školu narednog ponedjeljka, zbog ušteda u budžetu oko 1.000 učenika prvih razreda u Zapadnohercegovačkom kantonu iz Širokog Brijega, Ljubuškog, Gruda i Posušja u školske klupe sjest će tek 13. januara naredne godine!

– Naša djeca se koriste za popunjavanje rupa u proračunu i to je presedan – rekla nam je jedna članica Sindikata osnovnih škola ZHK, koja nas je zamolila da zbog straha od odmazde resorne ministrice Helene Lončar ne objavljujemo njeno ime u javnost.

M. Sm.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close