Naučnici najavili “printanje” u potpunosti funkcionalnog srca

Naučnici sa Univerziteta Louisville najavili su kako bi uskoro mogli izraditi biopovršno srce (bioficial heart), odnosno umjetno 3D isprintano funkcionalno srce.

Tim naučnika pod vodstvom Stuarta Williamsa, koristit će žive ćelije srca potencijalnog pacijenta za transplantaciju u kombinaciji s umjetnim materijalima kako bi stvorili u potpunosti funkcionalno 3D isprintano srce, prenosi dnevnik.hr.

Anthony Atala, direktor Instituta za regenerativnu medicinu Wake Forrest, smatra kako bi takva kombinacija 3D printanja mogla revolucionarizirati način na koji se kompleksni organi integriraju u tijela transplantacijskih pacijenata, prenosi Newsweek.

“Potencijalne prednosti su pristupačnost i dostupnost. Više pacijenata kojima su potrebni organi imati će pristup tim organima. Moguće je da će biti smanjene šanse odbacivanja organa… Postoji i manja šansa za prenošenje bolesti”, rekao je Atala.

Proces printanja srca uključuje postavljanje nekoliko slojeva materijala kako bi se stvorili trodimenzionalni objekti. Može se koristiti za proizvodnju gotovo svega što možemo zamisliti, a medicinske implikacije su goleme. Ista tehnika se već koristi za izradu proteza udova te umjetnih kostiju.

Podsjetimo da su prije dva mjeseca hirurzi u Holandiji uspješno ugradili 3D isprintani gornji dio lubanje 22-godišnjoj pacijentici.

Pravi izazov za tu tehnologiju printanja organa jest, posebno u SAD-u, koliko dugo će trebati FDA-u da odobri organe uzgojene u laboratoriju koji bi se mogli transplantirati pacijentima.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close