PolitikaRegion

NATO-ov štab u BiH optimističan u pogledu aktiviranja MAP-a

Čestitke institucijama naše zemlje, a posebno Ministarstvu odbrane

WILZ: NATO-ov štab u BiH optimističan u pogledu aktiviranja MAP-a

Štab NATO-a Sarajevo čestita institucijama Bosne i Hercegovine, a posebno Ministarstvu odbrane i Pravobranilaštvu, za napredak postignut uknjižbom 24 lokacije nepokretne vojne imovine na državu BiH – kazala je komandant NATO-a u BiH brigadni general Giselle M. Wilz, komentirajući aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u, najavljeno tokom ove godine.

NATO će, ističe Wilz, nastaviti pružati tehničku podršku i davati savjete da bi se zadržala ova dinamika. Kako je rekla, saveznici pažljivo prate ovaj napredak, ali hoće li aktivirati MAP za BiH prije ispunjenja uvjeta iz Talina – pitanje je političke odluke.

– Mi u NATO-ovom štabu  Sarajevo ostajemo optimisti. U BiH postoji politički konsenzus da je proces MAP-a NATO-a pozitivan korak za BiH, i zbog tog konsenzusa BiH će poduzeti dodatne korake potrebne da se uvjet iz Talina u potpunosti ispuni – smatra Wilz.

Komentirajući intenzivnu modernizaciju i naoružavanje susjednih država Srbije i Hrvatske, kazala je da svaka zemlja donosi suverene odluke o modernizaciji i naoružavanju vlastitih oružanih snaga te da Hrvatska i Srbija nisu izuzeci u tom pogledu.

Na pitanje da li bi i BiH trebala pratiti primjer svojih susjeda, odgovorila je da NATO-ov štab Sarajevo od samog početka podržava reformu odbrambenog i sigurnosnog sektora u BiH.

– Važan segment u ovom procesu jest naša savjetodavna uloga u smislu daljnjih reformi i modernizacije Oružanih snaga BiH. Najveći izazov jesu i bit će  značajne strukturalne reforme koje su ovdje potrebne – naglasila je.

Dodala je da su za stvaranje istinski sposobnih i održivih snaga potrebne  promjene i poboljšanja koje zahtijevaju bitne odluke o strukturi snaga i budžetu, što će od svih političkih predstavnika u BiH zahtijevati kompromis.

– Po našem mišljenju cilj su dobro opremljene, obučene i efikasne Oružane snage koje će ispunjavati svoje misije, kako u zemlji, tako i u inostranstvu – zaključila je Wilz.

 

Autor: Fena

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close