Kultura

NATO bombardovao srpske položaje oko Goražda 10.04.1994.

10. i 11.  aprila 1994. godine UN je naredio NATO snagama prvo bombardovanje srpskih položaja oko Goražda, gađana je skupina srpskih oklopnih vozila od kojih su tri uništena. Avioni NATO-a bombardovali su položaje koje je UN proglasila “sigurnosnom zonom”.

Dva američka F-16C napala su položaje Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske na području Preljuča i Golog Vrha, dvanaest kilometara jugozapadno od Goražda.

Komandant UNPROFOR-a za Bosnu i Hercegovinu, general Majkl Rouz zatražio je neposrednu vazdušnu podršku na osnovu izvještaja svojih posmatrača u Goraždu koji su ga obavjestili o direktnim napadima tenkova VRS na muslimanske jedinice.
Kada je napad odobren dva F-16C iz baze Avijano, skrenuta su sa redovnog patrolnog leta i upućena u rejon Goražda sa zadatkom da unište srpske tenkove T-55. Zbog lošeg vremena i nedostatka goriva, četiri klasične avio-bombe Mk.82 mase 227 kilograma, odbacili su na rezervni cilj – komandno mjesto artiljerije. Nisu dati precizniji podaci o rezultatima akcije.
Po pisanju nekih zapadnih časopisa avione su navodili “posmatrači” UN iz Goražda koji su u stvari bili pripadnici specijalnih snaga britanske armije – SAS (Special Air Service).

 

Ponovljeno bombardovanje VRS u okolini Goražda

Napadi na položaje VRS u okolini Goražda su ponovljeni 11. aprila 1994. godine.
Po istoj proceduri i sa istim obrazloženjem kao i prethodnog dana upućena su dva lovca bombardera F/A-18C iz eskadrile VMFA-251 mornaričkog korpusa američkih oružanih snaga, smještene u bazi Avijano na sjeveru Italije.
Na srpsko selo Bare odbacili su tri bombe Mk.82 od kojih se dvije nisu aktivirale! Jedna istovjetna bomba se iz tehničkih razloga nije otkačila sa nosača ispod krila aviona. U ponovnom naletu “Horneti” su otvorili vatru iz šestocjevnog topa”Vulkan M-61” kalibra 20mm.
Rezultati napada po NATO-u su, navodno, jedan uništeni tenk T-55, tri oklopna transportera i kamion!? Srpski vojni izvori navode dvije srušene kuće, dva uništena sanitetska vozila i dva stradala bolničara.

veterani.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close