BiHPolitika

Naša TV – privatni projekat za nacionalnu svrhu?

Za nekoliko dana u Mostaru i zvanično kreće sa radom „Naša TV“, nova televizijska stanica, čije rukovodstvo kaže da će se program emitovati posredstvom kablovskih operatera za područje Hercegovine, na hrvatskom jeziku.

Iza projekta, kako je zvanično saopšteno, stoji pedesetak preduzetnika iz tri kantona Federacije BiH sa hrvatskom većinom, dok je na čelu projekta u uredničkom smislu Hloverka Novak Srzić, nekadašnja prva žena državne Hrvatske radiotelevizije.

I dok Novak Srzić kaže da će „Naša TV“ na neki način biti javna televizija za Hrvate Hercegovine, s obzirom na navodu medijsku zapuštenost većinskih hrvatskih područja, neki analitičari primjećuju kako je vrlo zanimljivo da se javni projekat pokreće privatnim novcem i to još u izuzetno teškim vremenima za medije u BiH.

Nakon nekoliko sedmica testnog programa, u ponedjeljak, u 17 sati i 30 minuta, emisijom „Dobar dan, Hercegovino“, sa emitovanjem počinje nova TV-kuća u Mostaru, pod nazivom „Naša TV“.

Čelnici te nove medijske kuće u BiH kažu da je trebalo više od tri godine da se dođe od ideje do realizacije. Direktorica „Naše TV“, Željka Kvesić, saopštila je da je 55 osnivača te televizije.

„Osnivači Naše TV su gospodarstvenici iz Hercegovačko-neretvanske županije, Zapadnohercegovačke i Herceg-bosanske županije. Temeljni cilj Naše TV je proizvodnja programa na hrvatskom jeziku i namijenjeno, ustvari, pučanstvu sa ovih područja“, rekla je Kvesić u srijedu na press-konferenciji, na kojoj je predstavljena „Naša TV“.

Do pokretanja nove TV-stanice u BiH dolazi u trenutku dok se nastoji javni TV-servis podijeliti na tri nacionalna kanala, u čemu posebno prednjače hrvatske političke elite. Urednica „Naše TV“ – bivša urednica HRT-a – Hloverka Novak Srzić, kaže da su prostori Hercegovine potpuno medijski zanemareni, aludirajući na činjenicu da nema hrvatskog nacionalnog kanala, pa ni – kako se tvrdi – dovoljne medijske zastupljenosti većinskih hrvatskih područja.

Hloverka Novak SrzićHloverka Novak Srzić

„Mi, smo zapravo u nekom – rekla bih tako – smislu, mala, javna, lokalna televizija. Javna govorim u tom smislu što je na hrvatskom jeziku, koji je – evo, nažalost, vidite – godinama bio zanemaren na javnom servisu“, istakla je Novak Srzić.

Predsjednik Kluba novinara Mostar i politički analitičar,Faruk Kajtaz primjećuje kako je zanimljivo upravo to da čelnici „Naše TV“ – osnovane privatnim novcem – najavljuju da će imati funkciju javne TV-kuće.

„Čini mi se poprilično neobičnim da se zapravo neka vrsta javne televizije, sa pretenzijama da se bavi pitanjima koja nisu komercijalne prirode, odnosno da nema program koji je namijenjen tržištu, da se pokreće privatnim novcem“, smatra Kajtaz.

I dok vodeće hrvatske stranke u BiH nastoje „progurati“ zakon kojim će doći do podjele javnog medijskog servisa, protivnici te ideje kažu kako će to biti uvod u definitivnu etničku podjelu zemlje. Istovremeno, urednica „Naše TV“, Hloverka Novak Srzić odbacuje neke naznake da će ta nova TV-kuća biti zamjena za treći, hrvatski kanal u BiH.

„Ali mi ćemo, naravno, govoriti o tome da taj treći kanal treba biti uspostavljen, kao što je trebao već biti davno uspostavljen. I to je naša misija da kritiziramo nešto što nije dobro“, ustvrdila je Novak Srzić.

Studio Naše TVStudio Naše TV

Čelnici „Naše TV“ još najavljuju da će se baviti profesionalnim, nezavisnim novinarstvom, te prije svega lokalnim informacijama, a za početak će proizvoditi tri sata programa dnevno.

Međutim, Kajtaz ističe kako je još interesantno to što se nova TV kuća pokreće u trenutku kada se ogromna većina medija u BiH nalazi u izuzetno teškoj situaciji. Podsjetimo, u BiH trenutno postoji skoro 200 radijskih i TV stanica.

„Smatram da je vrlo hrabar potez onoga ili onih koji su odlučili da pokrenu jednu potpuno novu televiziju u ovim vremenima kada u kablu imamo na stotine televizijskih kanala i kada ekonomska situacija u BiH nije baš sjajna. Zapravo je po pitanju medija, moglo bi se reći, katastrofalna“, poručio je Kajtaz.

Inače, čelnici „Naše TV“ rekli su i da će se program te televizije moći pratiti posredstvom kablovskih operatera – Home TV i Telemacha.


Mirsad Behram

Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

RSE

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close