NASA: Biće skoro propast svijeta!

Kao i Rimsko carstvo i civilizacija Maja prije nas, moderni, industrijski svijet kakav poznajemo danas mogao bi, takođe, da nestane, ističe se u studiji Centra za svemirske letove Goddard Američke svemirske agencije (NASA). I ranije su postojala razna predviđanja o propasti svijeta, ali ovog puta ‘nepovratni slom’ industrijske civilizacije najavljuju ozbiljni naučnici koji svoje istraživanje temelje na modelu “HANDY” (Human and Natural Dynamical), prenosi Tanjug.

Projekat, koji je predvodio matematičar Safa Motešari, identifikovao je elemente koji su doveli do nestanka drevnih civilizacija, a to su: stanovništvo, klima, voda, poljoprivreda i energija.

Kada se kombinacijom tih faktora generišu krucijalne društvene funkcije, tada neminovno dolazi do sloma, navode naučnici.

“Oskudica resursa izazvana pritiskom na ekologiju i ekonomska stratifikacija na bogate i siromašne oduvijek su imale centralnu ulogu u procesu raspada. Barem je tako bilo u posljednjih pet hiljada godina”, navodi se u studiji, čije rezultate prenosi britanski Guardian.

“Proces uspona i propasti je ciklus koji se u istoriji ponavlja”, navodi se u tekstu koji će biti objavljen u časopisu “Ecological Economics”.

Naime, bjesomučna eksploatacija neodrživih resursa, nejednaka raspodjela bogatstava i prekomjerna potrošnja resursa mogle bi da dovedu do kolapsa industrijskog društva u roku od samo nekoliko decenija, upozoravaju naučnici NASA.

Da bi se katastrofa izbjegla, stručnjaci preporučuju smanjenje ekonomske nejednakosti kako bi se obezbijedila pravednija raspodjela resursa, štednju resursa sa osloncem naobnavljajuće resurse kao i usporavanje rasta stanovništva u svijetu.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close