BiHPolitika

Naš evropski put počinje iz nas samih

Anis Bajraktarević za TV1

Naš evropski put počinje iz nas samih

Dok mentalno ne sredimo stvari nećemo shvatiti da naš evropski put počinje iz nas samih iz našeg razuma. Moramo da premostimo naše razlike i da prepoznamo stalno hranjenje naših podjela, rekao je za TV1, Anis Bajraktarević, profesor međunarodnog prava i globalnih političkih studina na Univerzitetu u Beču.

Sukobe u Siriji treba promatrati u širem kontekstu. Radi se o razvaljivanju država i njihovoj fragmentaciji. Ono što se dešavalo u BiH centralnoj jugoslovenskoj republici, ono što se dešavalo u Libiji i Ukrajini, Iraku i Afganistanu, sve je to jedan te isti rukopis smatra profesor Bajraktarević.

Mišljenja je da je atlanska Evropa načinila niz grešaka u zadnjih dvadeset i pet godina. Kao pobjednik u Hladnom ratu euroatlanski svijet je ovu planetu trebao povesti u jednom potpuno drugom smjeru.

On dodaje da se od pojedinih članica Evropske unije načinilo zemlje trećeg svijeta. Ističe da je Grčak zemlja koja je svedena za nivou humanitarnih nedaća, pa shodno takvim okolnostima ne začuđuju u Evroopi pojave ekstremno desnih partija.

On je kazao da je Balkan jedino mjesto na svijetu koje kulturološki spaja tri kontinenta, poveznica koja spaja Evropu i afroazijski kontinent. Puno se više civilizacija zasniva ovdje nego što je ima u Dablinu ili Londonu..

Dok mi mentalno ne sredimo stvari nećemo shvatiti da naš evropski put počinje iz nas samih iz našeg razuma, kaže Bajraktarević.

“Moramo da premostimo naše razlike i da prepoznamo stalno hranjenje naših podjela i vratiti se tome da se približavamo. Ne možemo imati daleke i strane prijatelje a da sa komšijama imamo  loše odnose, sa kojima baštinimo povijest i jezik”, zaključio je Bajraktarević.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close