Naftni terminali izbjegli stečaj – Dug treba uplatiti do 21. marta

Dubrovačka Stalna služba Trgovačkog suda iz Splita jučer nije proglasila stečaj nad Naftnim terminalima Federacije d.o.o. Ploče, firmi kćerki Terminala Federacije d.o.o. Sarajevo, odredivši 21. mart krajnjim rokom za uplatu ukupno 15 miliona KM duga.

Isplatiti vjerovnike

– Predlagatelj Deltagrip po svaku cijenu je insistirao da se ide u stečajni postupak, ali temeljem izjave direktora Terminala Federacije na prijedlog stečajnog upravitelja i temeljem garancije IGA i mogućnosti uzimanja kredita u bankarskom sustavu BiH, Sud je otvorio stečaj i zakazano je novo ročište za 21. ožujak. Dotad se treba isplatiti glavni vjerovnik. Time bi NTF nastavio normalno poslovati, a nestali bi stečajni razlozi, kazao je Nikola Štula, direktor NTF-a, za Oslobođenje.
Arbitražni sud Međunarodne trgovačke komore iz Pariza (ICC) aprila prošle godine presudio je da NTF treba Deltagripu platiti nešto više od pet miliona dolara i 1,1 milion eura, iako je Deltagrip tražio odštetu od 120 miliona dolara za raniji raskid ugovora o najmu skladišta u Pločama. Trenutni iznos duga NTF-a prema Deltagripu iznosi 11 miliona KM, ali zato postoje i ostala dugovanja NTF-a poput obaveza prema radnicima u ukupnom iznosu od četiri miliona KM.

Sud je, po zahtjevu Deltagripa, 6. februara donio rješenje o ispitivanju uslova za pokretanje stečajnog postupka, po dugu koji ima NTF. U međuvremenu, konačnim uključivanjem vlasti Federacije, Ministarstva energije, rudarstva i industrije i Vlade FBiH, za problem NTF-a se počeo nazirati izlaz. Vlada FBiH je nedavno jednoglasno usvojila program utroška dijela sredstava utvrđenih ovogodišnjim budžetom federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije na stavci Pozajmljivanje i učešće u dionicama – Ostala domaća pozajmljivanja, putem Izvozno-kreditne agencije BiH (IGA) u iznosu od četiri miliona KM. Time je dobivena garancija za podizanje kredita Terminala Federacije od 15 miliona KM u bankama.

Hvala Vladi

Direktor Štula kaže da NTF redovnim poslovanjem može otplaćivati dug bankama, a da prema planu restrukturiranja to može biti okončano čak i u pet godina, a u sedam bez problema.

– Nema razloga da se do 21. ovog mjeseca, a i što prije, ne uplati dug. Uplatom ukupno 15 miliona KM riješio bi se problem vjerovnika Deltagripa, problema zaostalih plaća, svega… Zahvaljujem i federalnoj Vladi i Ministarstvu energetike i ministru Erdalu Trhulju. Neke stvari su se, ipak, mogle rješavati od travnja prošle godine, ali i sada je na vrijeme učinjeno da počnemo normalno poslovati, smatra Štula.

Na jučerašnjem ročištu bio je predstavnik Deltagripa, uprava NTF-a, pravni zastupnici NTF-a i Rasim Kadić, generalni direktor TF-a.

Oslobođenje – Mimi ĐUROVIĆ RUKAVINA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close