Ministar Bošnjak razgovarao sa predstavnicima lovačkih društava u ZDK

Tema sastanka ministra Bošnjaka sa predstavnicima lovačkih društava bila je stanje u lovstvu na području Zeničko-dobojskog kantona, te aktuelna problematika u ovoj oblasti.

Na sastanku je posebno istaknut značaj izmjena i dopuna Zakona o lovstvu, dodjele sportsko- privrednih lovišta u zakup, putem javnog konkursa, na period od 10 lovnih godina. Akcentirana je potreba primjene Odluke Skupštine ZDK o osnivanju lovišta na području Kantona, na koju su predstavnici hrvatskog kluba zastupnika u Skupštini ZDK pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa pred Ustavnim sudom, u smislu određivanja granica lovišta na području opina Tešanj i Usora.

Ministar Bošnjak je istakao da će Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu zatražiti od Skupštine ZDK autentično tumačenje primjene citirane Odluke.

Diskutiralo se i o ostalim aspektima primjene Zakona o lovstvu („Službene novine Federacije BiH“, broj: 4/06), posebno u smislu blagovremenog dostavljanja Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu godišnjih planova gospodarenja za lovnu 2013./2014. sezonu, od strane lovačkih udruženja, radi zaključenja ugovora o ustupanju na korištenje lovišta, prije početka sezone lova.

Predstavnici lovačkih udruženja zahvalili su se Ministru na organiziranom sastanku i nastojanju da se saradnja unaprijedi u smislu implementacije zakonskih odredaba, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK.

www.magazinplus.eu – Pres služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close