Napustila posao i obogatila se putujući svijetom

Novozelanđanka Natalie Sisson uradila je nešto o čemu mašta veliki broj ljudi, napustila je “dosadni” posao i krenula u istraživanje svijeta.

 Sisson već četiri godine živi s koferom u ruci. Osim toga, ova 36-godišnja avanturistica zarađuje šestocifrenu sumu godišnje zahvaljujući online biznisu i motivacijskim govorima.

Bivša marketing menadžerica i bodybuilderka je za Yahoo.com ispričala da jedni misle da je luda ili čudna, a drugi da je ono što je uradila fantastično.

“Volim da mislim o sebi kao građaninu svijeta. Gdje god spustim svoj kofer, to mjesto smatram svojim domom”, kaže ona.

Natalie nema prijavljeno boravište ni u jednom zemlji i za sebe kaže da je “nova vrsta radnika”, svojevrsni “digitalni nomad”, odnosno neko ko radi isključivo online i nije vezan za jedno mjesto.

Do sada je obišla 66 zemalja, a najduže je boravila u Berlinu gdje se zadržala dva mjeseca. U ovoj godini planira posjetiti više od deset zemalja uključujući Japan, Švedsku, Španiju…

I unatoč tome što nema stalan posao, svaki mjesec uspije uštedjeti najmanje 2.000 dolara.

“Blog mi donosi zaradu od marketinga, a imam digitalne proizvode i programe koje prodajem. Pored toga savjetujem druge putem Skypea”, kaže Natalie.

Na svojim putovanjima uglavnom boravi u domovima lokalnog stanovništva ili poznanika tako da ne troši previše.

“Svi misle da putovati košta, ali kada odsjedate na jeftinim mjestima i nemate dodatnih troškova, ustvari je veoma jeftino”, dodaje Sisson koja je do 2008. bila uspješna menadžerica u jednoj kompaniji u Londonu.

No, zahvaljujući jednom seminaru spoznala je sve čari tehnološke industrije o odlučila pokrenuti online biznis.

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close