Papa Franjo: ‘Počeo je treći svjetski rat!’

RIM – “To su plodovi rata, nalazimo se u ratu, to je treći svjetski rat, iako postupno, korak po korak”, rekao je Papa Franjo u avionu na povratku iz Južne Koreje u Rim.

Novinari su, uz papino odobrenje, objavili cijeli razgovor sa svetim Ocem koji je vodio s predstavnicima medija na povratku s pastoralnog pohoda Južnoj Koreji. “Berliner Zeitung” tako prenosi papine riječi s kojima se osvrnuo na situaciju na Bliskom istoku i Iraku u vezi progona kršćana i šijitskih muslimana od strane tzv. Islamske Države koju su “militantni islamisti”, kako ih zapadni mediji zovu, utemeljili ove godine na području sjeverne Sirije i sjevernog Iraka, s tendencijom širenja:

“To su plodovi rata, nalazimo se u ratu, to je treći svjetski rat, iako postupno, korak po korak”, rekao je Papa Franjo na povratku iz Južne Koreje u Rim.

U vezi bombardiranja vojnih položaja pripadnika “Islamske Države” od strane ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Američkih Država zbog masovnog progona Jesida u Iraku koji su iz grada Mosula pobjegli na planinu Sindžar gdje su umirali od gladi i žeđi i bili izloženi napadima i teroru od strane pripadnika Islamske Države Iraka i Levanta (Sirije), a žene otmicama i silovanjima, papa Franjo nije pozvao ni na rat ni na križarski rat, nego da se zaustavi agresija i genocid nad kršćanima u Iraku i Siriji, i drugima. “Zaustaviti, ne voditi rat” glase papine riječi, prenosi dnevno.hr.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close